Vil skape en bedre kultur på skolene

Godhetsuka er brer om seg i flere skolegårder. – Vi ser kraften i ord og det vi gjør, sier lagsarbeider Peter Skoland.

5. april 2019
Tekst Ingunn Marie Ruud/KPK
Foto Laget NKSS

VASKET SKOLEN: Disse elevene ved KF-skolen i Stavanger møtte frivillig opp 06:30 tirsdags morgen for å vaske skolen før skoledagen startet. 

På rundt 100 ungdomsskoler, videregående skoler, høyskoler og universiteter rundt om i landet arrangeres det denne uka godhetsuke. I Godhetsukas tredje år er flere elever og studenter enn noensinne med for å spre oppmuntringer og kjærlighet. På de aller fleste skolene er det et skolelag eller en Ny Generasjons-gruppe som står bak.

– Vi har et mål om at alle skal være med på godhet. Vi vil at Godhetsuka skal involvere alle på skolen, ikke bare de kristne, sier lagsarbeider Peter Skoland som er ansvarlig for Godhetsuka.

Godhetsuka ble startet i 2017 og er et samarbeid mellom Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (Laget), Ny Generasjon og Godhet Norge.

Motvekt til drittslenging

I begynnelsen av mars i år fikk fjortenåringene Ea Baklund, Ellisiv Aure og Ella Fyhn mye oppmerksomhet for et leserinnlegg i Aftenpostender de skrev at #meetoo aldri nådde skolegården. De beskrev en skolehverdag der unge jenter får slengt ord som «hore», «slut», «billig» og «fitte» etter seg.

Skoland håper Godhetsuka kan være en motvekt til denne drittslenginga.

– Det holder ikke bare å slutte å si dårlige ting. Vi må også skape rom for en motkultur der gode ting og oppmuntringer blir normen, sier han.

Lagsarbeideren mener diskusjonen rundt #metoo-mangelen i skolegården viser kraften i ordene og det vi gjør.

– Når vi ser hvilken effekt de negative ordene har kan vi også få troen på effekten av de positive tingene vi oppfordrer til.

Godhet for godhetens skyld

Skoland har bare hørt positive tilbakemeldinger både fra ungdommene som arrangerer godhetsuke og de som er mottakere av godheten.

– Mange opplever at folk blir så overrasket at de nesten ikke vil ta imot. De er ikke vant til å få noe uten baktanker.

Nettopp det at det ikke skal ligge andre motiver bak godheten har vært viktig for Godhetsuka.

– Vi er tydelige på at det skal være godhet for godhetens skyld. Vi har Jesus som forbilde og vil følge det største budet om å elske både Gud og medmennesker. Da kan vi ikke bruke godhet for å lure folk til å tro på Jesus. Hvis godheten leder til samtaler og man får lov å dele troen er det selvsagt fint, men det er ikke et mål i seg selv, sier Skoland som er lagsarbeider i Sør-Vest.

Gøy å være god

I tilbakemeldingene Godhetsuka har fått fra elevene og studentene som er med legges det vekt på hvor gøy det er å vise godhet og få være med på å bety noe for andre.

– Ved KF-skolen i Stavanger sto en gruppe elever opp klokka halv 7 for å vaske hele skolen før skolestart. Et annet sted førte godhetsuka til oppstart av skolelag der flere av medlemmene ikke var kristne fra før, sier Skoland.

En svært vanlig aktivitet under Godhetsuka er å henge opp eller dele ut lapper med oppmuntringer og komplimenter eller å dele ut is, vafler eller kakao.

– Ingen ønsker å ha det kjipt, men sånn er det for mange. Vi vil røske opp i kulturen som gjør det sånn og skape rom for godhet og positive handlinger og ord, sier lagsarbeideren. KPK