Endelig hjemme igjen – i Bangladesh

Familien Haaland har reist fra unntakstilstander i Norge, og tilbake til et hardt koronarammet land i Asia.

Familien Haaland er nå endelig tilbake igjen i Bangladesh. Foto: Privat
Publisert: 29.09.2020
Tekst: Kristin Winther Jørgensen

– Det føles bra å være tilbake i Bangladesh. Det er dette som er hjemme for oss nå, forteller familien som består av Gerd Eli og Hallgeir med barna Mathea, Jonathan og Kristoffer. I fem måneder har de bodd midlertidig i en leid leilighet i Bergen, etter en brå avreise fra Bangladesh da koronaen traff i mars.

De gleder seg over å være tilbake selv om de måtte starte med fjortendagers karantene i leiligheten sin i Dhaka.

– Vi opplever at folk er veldig glade for at vi er tilbake. Vi har mange telefonsamtaler om dagen med mennesker vi jobber med, og det kjennes riktig å være fysisk til stede i landet. Vi gleder oss til å komme oss litt rundt for å følge opp arbeidet igjen, sier Gerd Eli Haaland.

Frykter økning i barnebruder

Haaland forteller at Bangladesh er ganske hardt rammet av koronaviruset.

– Antall smittede er nå 297 000 mennesker og 3983 er døde. Det er rundt 3-4000 nye smittede i døgnet. Dette tallet har vært stabilt en stund, samtidig testes det færre enn tidligere. Vi tør ikke helt å stole på tallene, og går ut fra at smitten er mer alvorlig enn tallene tilsier, sier Gerd Eli Haaland. Hun påpeker at for de fleste har nok restriksjonene som følge av pandemien ført til mer lidelse, enn selve viruset.

– Skolene i Bangladesh har vært stengt siden slutten av mars. De fleste barn her har ikke mulighet til å få alternativ skole og det betyr at mange hundre tusen barn har vært uten noe form for tilbud i fem måneder nå. Vi frykter at antall barnebruder, barnearbeidere og barn som dropper ut av skolen øker. Mange voksne har mistet inntektene sine, og etter flere gode år med utvikling, ser vi nå en negativ trend i landet, sier hun.

Haaland legger til at siden mars har andelen ekstremt fattige doblet seg fra 10,5 til 20,5 prosent. I tillegg har andelen fattige steget fra 20,5 til 29,4 prosent.

– Det er estimert at andelen fattige vil stige til 35-40 prosent i løpet av året.

Hallgeir og Kristoffer i flyet på vei til Dhaka i august. Foto: Privat.

Kontakt over telefon

Gerd Eli og Hallgeir Haaland forteller at arbeidet som de er med på, stoppet opp i vår. Prosjektet som Gerd Eli er med og driver heter Trygg Barndom, der læres veiledere opp for å trene foreldre og omsorgspersoner.

– Vi måtte avlyse gruppene, men vi hadde fokus på å holde kontakt over telefon med foreldre som var innrullert i grupper. Vi fikk rapporter om at stress og vold i familier økte under nedstengingen, og vi forsøkte derfor å gi støtte i denne vanskelige tiden. Gruppene har nå så vidt begynt å starte opp igjen. Fra september planlegger vi å kjøre gruppene for fullt, og håper å kunne uteksaminere 21 veiledere i november, som etter planen skulle ha vært ferdige i juni, sier Gerd Eli.

For Hallgeir er arbeidet med Agenda 1 et av hovedfokusene.

– Dette arbeidet har også i stor grad blitt påvirket av koronarestriksjonene. Vi hadde ett læringsfellesskap i Dhaka og ett i Dinajpur like før koronautbruddet. Planen var å besøke de ulike gruppene som deltok for å oppmuntre dem i planene de utarbeidet for den kommende perioden. Det har ikke latt seg gjøre. Vårt lokale team har derfor hatt kontakt med gruppene over telefon. I tillegg har vi sendt et par video-hilsener til gruppene for å gi dem en opplevelse av at vi husker på dem i denne krevende tiden, sier Hallgeir.

Normisjon har hjulpet over 1100 familier. Ekteparet forteller at mye av Normisjons arbeid i Bangladesh dreier seg om utdanning.

– Vi driver skoler, internater og gir stipender. Alle skolene er fortsatt stengt, noe som betyr at mye av vårt arbeid er på vent akkurat nå. Samtidig har vi på kontoret i Dhaka vært opptatt av å bidra til å hjelpe de fattigste i denne spesielle perioden, med mange kriser for både land og folk.

Normisjon sentralt har gitt penger slik at Normisjon Bangladesh har kunnet hjelpe 1178 familier med rundt 175 norske kroner per familie til innkjøp av basis matvarer. Utdelingen ble gjort i områder hvor vi har våre samarbeidskirker, sier Gerd Eli og Hallgeir Haaland.

Kanskje er dette en tid for å vente og se hva Gud leder oss inn i.

Gerd Eli

Muligheter for noe nytt?

Akkurat nå er familien spent på dagene som kommer. De er imidlertid klar på at Gud ikke lar seg hindre av koronarestriksjoner.

– Den Hellige Ånd virker i mennesker og nasjoner uavhengig av ytre omstendigheter. Vi er spente på å se hva Gud gjør i denne situasjonen. Noen dører er nå stengt, men vi er overbevist om at andre dører er åpne. Vi ber om at Gud må vise oss disse. Når noen arbeidsoppgaver ikke kan gjøres, hvordan bruker vi da mulighetene som åpner seg for å tenke nytt? Kanskje er dette en tid for å vente og se hva Gud leder oss inn i, sier ekteparet Haaland


Saken sto opprinnelig på trykk i Ferskvare 3/2020.

Ønsker du å få Ferskvare gratis tilsendt i Posten? Du kan opprette et abonnement her.