Fikk barndomsdrømmen oppfylt i Nepal

Galleri Normisjon påAksdal får en del garn de kan selge, og en av kjøperne er butikksjefen selv. Her er Ingunn med en selvstrikket genser med garn fra butikken.

– Jeg drømte allerede som barn om å være lærer i Kathmandu, forteller Ingunn Moi (68) i Tysvær. Rundt 40 år senere gikk drømmen om å reise til Nepal i oppfyllelse.

Tekst og foto: Arne Sæteren – Publisert 30.09.23

Misjon og gjenbruk er Ingunn Mois hjertesaker. Siden starten for ni år siden har hun vært medarbeider i Galleri Normisjonsbutikk på Aksdal Senter i Rogaland. De fire siste årene som butikkleder.

– Misjon har vært en integrert del av familien jeg vokste opp i, og det tok jeg med meg da jeg selv stiftet familie. Men jeg rakk å bli 47 år før ønsket om en lærerjobb i Nepal ble realisert, forteller hun.

Fra 2002 til 2005 var hun og ektemannen, Jan Magne Moi, ansatt ved den norske skolen i Kathmandu. I løpet av denne perioden ble skolen avviklet.

– Det var ikke behov for den lenger. Det var for få barn til å få støtte til skoledrift, samtidig som det er gode internasjonale skoler der. Yngstemannen vår gikk også på Internasjonal skole. Han forteller at disse tre årene i Kathmandu er blant de beste i hans liv.

Et nytt hjemland

Ingunn Moi forteller at hun trodde hun skulle utrette noe da de reiste til Nepal.

– Men det var Gud som utrettet noe i meg, slår hun fast og fortsetter:

– Nepal har blitt et nytt hjemland for oss, og vi har fått mange gode venner der, spesielt blant sherpafolket. De har lært oss mye om å være kristen og å være menighet. Vi har fortsatt jevnlig kontakt med dem. Vi har vært tilbake i Nepal flere ganger og har arrangert gruppereiser dit. Førstehåndskjennskap til misjonsarbeidet gjør oss tent, og jeg gleder meg til hver gang jeg får lov til å fortelle om de kristne vi møter i Nepal, sier Ingunn Moi, som også er fritidspredikant i Region Rogaland.

Familien Moi på tur iSolokumbu i Nepal sammen med Caleb Sherpa og hans bror Tensing. Fra venstre:Tensing, Ingunn, Jon, Caleb og Jan Magne. Foto: Privat

Bor i bedehuset

Ingunn Moi er fra Randaberg, litt lenger sør i Rogaland, men har bodd i Tysvær siden 1989.

For 14 år siden flyttet familien inn i et nedlagt bedehus. Utvendig er huset omtrent uforandret mens det innvendig er innredet til bolig.

– Det er et lite hus, så det blir litt trangt når barna våre kommer hjem med sine familier, men det er et godt hus å bo i, forteller hun.

Arbeidet i Galleri Normisjons butikk har vært et naturlig valg for Ingunn Moi.

– Jeg er opptatt av gjenbruk og er opplært til at vi ikke skal sløse. Som minst i søskenflokken arvet jeg klær etter mine søsken. Brukte klær er derfor helt naturlig for meg, og mange av klærne jeg bruker i dag er kjøpt brukt. Dessuten har vi stort sett bare brukte møbler hjemme hos oss, forteller hun.

Mennesker som sliter

I gjenbruksbutikken på Aksdal står det diakonale arbeidet sterkt.

I nabolaget til butikken er det boliger for mennesker som sliter med rusavhengighet og psykiske plager.

– Mange av dem er ofte innom butikken, noen hver dag. Her kan de få en kopp kaffe eller te og noe å bite i. Men det viktigste er at de får noen å prate med, og senterledelsen setter stor pris på den omsorgen vi har for disse menneskene, sier Moi.

– En av våre faste besøkende fortalte en dag at turen til butikken var det som motiverte henne til å stå opp om morgenen. Mange mennesker er ensomme og trenger noen å prate med, eller bare å bli sett og at noen hilser. Når det ikke er for travelt i butikken, setter vi oss gjerne ned med dem som ønsker en kaffekopp og en prat, forteller hun.

Det er viktig for medarbeiderne at butikken oppleves som et godt sted å komme til.

– Når åpningstiden er over og vi stenger døren, er det godt å tenke på at vi har fått bety noe for noen. Det er viktig for oss som arbeider der at butikken er et godt sted å komme til. Noen ganger gjør det kanskje en forskjell for de som har vært innom. Det betyr mye for oss, avslutter Ingunn Moi.