Folkehøgskole arrangerer mot-tilbud til «Black Week»

Komiteen som arrangerer «Blakk uke»: F.v. Daniel Aarvik, Ingrid Blindheim, Stine Finsland og Lars Krempig (lærer)  

Alta folkehøyskole snur opp ned på konseptet «Black week» – arrangerer «Blakk uke» med fokus på bærekraft og klokt forbruk.  

Blogg fra: Marit Elisabeth Berling, skolebtvikler i Normisjon- Foto: Privat – Publisert: 25.11.23

Hørte vi noen si at det de driver med på folkehøyskole ikke er samfunnsnyttig?

Jeg tror vi er mange voksne som hadde hatt godt av å få bli med denne engasjerte gjengen med ungdom på en Blakk uke! 

Mål om forbruksfest  
For en del år siden oppsto konseptet «Black Friday». I starten var dette én fredag hvor du kunne gjøre noen skikkelige kupp i forkant av jul. Det vokste raskt til en hel uke; «Black week». De siste årene har det vokst enda mer slik at vi nå også har «lader opp til black week»-tilbud mange uker i forkant.  

Målet er å få oss som forbrukere til å handle mest mulig, og vi lar oss ofte rive med. Flere av oss ender nok med å kjøpe mer enn vi hadde tenkt og kanskje ting vi strengt tatt ikke trenger. 

Skaper en motsats 

På Alta folkehøyskole har de valgt å snu dette konseptet helt opp ned. Som en motsats til Black week arrangerer studenter og ansatte ved skolen «Blakk uke». 

Denne uken lager de ansatte på kjøkkenet mat hvor de hovedsakelig bruker kortreiste ingredienser og stipendiatene setter matsvinn på agendaen. Studentene samles i peisestua på kvelden for å snakke om dilemmaer. De drøfter blant annet «hvor mange ganger er det ok å fly hjem i løpet av skoleåret?», om «friluftsliv kan være negativt for klima?» og «hvor mye friluftsutstyr kan man forsvare å ha?». 

I løpet av uka står reparasjon og gjenbruk på timeplanen. Studentene lærer både å reparere ulike klær og utsyr og å finne brukte ting til salg på nettsteder som Tise og Finn.  

Jeg tror mange bestemødre kunne blitt rørt av å se hvor dyktige en del av elevene allerede var til å stoppe hull i ullsokkene sine.   

Les mer om Alta folkehøyskole her