Gir kunnskapen videre

I utgangen av 2020 ble FAST-prosjektet i Kambodsja avsluttet. Nå forteller 18 år gamle Reaksmey og 25 år gamle Sarum om hvordan de gir erfaringene videre til lokalsamfunnet.

FAST-prosjektet i Kambodsja ble avsluttet i 2020, men kunnskapen gis videre gjennom ungdommene som deltok på kursene.
Foto: ICC Tekst: Inga Lill N.Nyvoll

Reaksmey er en 18 år gammel mann og den eldste blant søskenflokken i en familie på fire. De siste årene har han vært med på ungdomsklubb gjennom FAST-prosjektet, som frem til 2020 ble drevet av Normisjons samarbeidsorganisasjon International Cooperation Cambodia (ICC). På ungdomsklubben lærte Reaksmey og andre ungdommer om entreprenør- skap og oppdrett av høner og fisk.

Fikk bygge hønsehus
Gjennom FAST-prosjektet fikk Reaksmey midler til å bygge sitt eget hønsehus og en fiskedam. Ved å selge kjøtt og egg kan han nå være med og tjene penger til familien sin. Det har vært spesielt viktig under korona- pandemien, påpeker han.

Reaksey forteller at han håper å utvide gården sin i fremtiden og at han har invitert flere ungdommer hjem til gården for å lære videre alt han har lært.

– Jeg håper å kunne bruke erfaringene mine til hjelpe andre unge i lokalsamfunnet, sier han.

– Motiverte meg
Sarum har også blitt en suksessfull entreprenør i landsbyen sin i Kambodsja. Gjennom FAST-prosjektet fikk han delta på ledertrening og kurs i entreprenørskap og økonomi-håndtering.

– Det var en flott opplevelse som motiverte meg til å fortsette å følge drømmene jeg hadde, sier Sarum. Sarum fikk etter hvert et stipend til å studere jordbruk i Israel og gården blir nå tatt vare på av en venn av ham fra ungdomsklubben.

– I tillegg til å dele ideer og lære av hverandre i ungdomsklubben, har dette fellesskapet gitt meg mer selvtillit og mot til å for eksempel søke om et skole- stipend som dette, sier Sarum.

For både Sarum og Reaksmey har kontakten med FAST-prosjektet ført til et ønske om å gi videre til lokalsamfunnet der de bor.

– Jeg tror at vi kan være med å bety en større forskjell når vi fra ungdomsklubben går sammen om å hjelpe andre, sier Sarum