Gjennestad-gartner fikk Kongens Fortjenestmedalje

Gartner, praktiker, rektor, medmenneske og forsker. Harald Pettersen har hatt en lang og variert karriere, og har i sum viet livet sitt til gartnernæringen i Norge. På onsdag mottok han den gjeve utmerkelsen i en seremoni på Gjennestad VGS.
Tekst: Gjennestad/Kjetil B. Larssen – Foto: Kjetil B. Larssen / Njål Arve Melberg – Publisert: 07.03.2025
Pettersen har særlig vært engasjert i utdanning av gartnere og virket i en årrekke som lektor, avdelingsleder, driftsleder og rektor ved Gjennestad videregående skole, hvor hans bidrag til å forme fremtidens gartnere har hatt avgjørende betydning for enkeltmennesker og for hele fagområdet.
Det er en nøktern og ydmyk mann som tar imot hyllesten blant rundt 100 oppmøtte, etter å ha fått medalje, diplom og invitasjon til besøk på slottet av statsforvalter Trond Rønningen.
– Det var overraskende og veldig hyggelig å motta denne hedersprisen i dag, særlig med familie, kolleger og gartnervenner til stede, sier en beveget Harald Pettersen.
Faktaboks:
- Kongens Fortjenstmedalje ble stiftet av Kong Haakon VII 1. februar 1908.
- Den deles ut som belønning for innsats av særlig samfunnsgavnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid.
- Ved vurderingen av kandidater blir det lagt avgjørende vekt på samfunnsnyttig innsats over lengre tid, inkludert frivillig arbeid og engasjement.
Teoretisk anlagt praktiker
Han startet som elev på Gjennestad i1958, og skolen har vært viktig for han siden den gang. Teori og praksis var to sider av samme sak i undervisningen, og dette tiltalte praktikeren Harald.
– Drivkraften for gartnerfaget fikk jeg av oppveksten på et småbruk på sørlandet, og jeg har alltid vært besnæret av plantedyrking og tekniske løsninger.
Harald forteller om en eldre, teoretisk anlagt bror som klagde over at han alltid skulle eksperimentere så mye på gården. Men det skulle vise seg å komme godt med.
Harald har vært med å drive frem tekniske løsninger innen dyrking og energibruk i veksthus, nesten som en slags Reodor Felgen-type rundt på det vidstrakte Gjennestad-området.

Som fagmann tok han en doktorgrad i 1970, og hans glødende engasjement for gartnerfaget omhandlet i første rekke produksjon av blomstrende potteplanter og innovative tekniske løsninger. Hans innsats og kompetanse har satt sitt preg på gartnernæringen og bidratt til viktig utvikling i bransjen.
Æresmedlem og læremester
I 2016 ble han utnevnt til æresmedlem i Norsk Gartnerforbund, som er deres høyeste utmerkelse, for å ha videreutviklet gartnernæringen i Norge gjennom betydelig forsknings- og formidlingsarbeid. Også for elever og kommende gartnere har han gjort varig inntrykk:
– Harald har betydd veldig mye for Gjennestad. Hans evne til å bry seg om elever er uerstattelig, han går fortsatt rundt i gangene her og snakker med folk og bidrar praktisk, sier rektor Kristin Sanna Kihle.

Det er en stolt og oppglødd skoleleder som loser oss gjennom programmet for medaljeutdelingen. Med seg har hun driftsleder Geir Fossnes i Gjennestad Drift.
– Harald har gitt alt for Gjennestad. Han har et enormt navn og rennomé blant de som har hatt med han å gjøre, sier Geir.
Harald så enkeltpersoner og var veldig god på å få tak i flinke personer i ansettelser, som har betydd mye for den veldrevne skolen i Vestfold.
– Han bærer også med seg en enkel tro, som viser seg i praksis. Et flott forbilde, konstaterer Geir.
Normisjon er stolte eiere av Gjennestad Videregående Skole, og generalsekretær Kjetil Vestel Haga var en av mange som overrakte gratulasjoner til en samfunnsbygger av de sjeldne.
– Det faglige bidraget hans til skolen og landet, det lederskapet han har utvist og det medmennesket han har vært, gjør et stort inntrykk på meg, avslutter Haga.
Fun fact:
I 1976 ble Haralds svigerfar, Olav Lofthaug, tildelt Kongens Fortjenstmedalje i gull. Han var rektor ved det som den gang het Gjennestad Gartnerskole.