I Afrika for første gang

Ettåringene, Åsne og Marie, skal være Normisjons ettåringer og jobbe i barnehagen for de norske barna i Senegal.

Hverken Åsne Haugestad (20) eller Marie Bakken (20) har vært utenfor Europas grenser før. Nå sitter de i Senegal med en drøm om å gjøre noe for andre.

Tekst: Inga Lill Nyvoll – Foto: Privat – Publisert: 30.09.22

At Senegal-ettåringene Åsne og Marie er utenfor sin egen komfortsone kan trygt sies. Likevel virker de ikke nervøse når jeg møter dem på Zoom flere tusen kilometer unna Norge.

– Fortell! Hvordan havnet dere i Senegal? spør jeg.

Marie Bakken begynner på historien:

– Det hele begynte med at rektoren vår på Nordfjord delte stillingsutlysningen om at Normisjon søkte ettåringer til Senegal på Facebook. Da jeg så den, ble jeg veldig nysgjerrig. Jeg hadde hatt lyst til å reise etter folkehøgskole-året, men ønsket ikke å bare dra på backpacking-tur. Jeg tenkte at dette kunne være en mulighet til å lære om en ny kultur og samtidig være med og gjøre noe for noen andre enn meg selv.

Etter en søknad og et intervju, får hun vite at hun får én av de to plassene.

Ville oppleve noe nytt

Da Åsne Haugestad hørte at venninnen Marie hadde fått plass som ettåring i Senegal, heiv hun seg rundt og søkte på stillingen hun også.

– Jeg ville oppleve noe nytt, også er det jo litt spennende å flytte til Afrika, sier Åsne.

Da de lander i hovedstaden i Senegal klokken 00:30 på natten, et par måneder senere, er det mange nye inntrykk forteller jentene:

– Det var få som kunne engelsk og det var mye trafikk og tuting i gatene. Det var også mange boder med mat og spennende bakevarer, beskriver ettåringene.

– En ting var å si ja til dette i april, da var det å flytte til Afrika en drøm. Men det er noe helt annet å faktisk være her, legger Marie til.

– Unik opplevelse

I Senegal skal ettåringene bli en del av et Normisjonsteam som består av flere familier som bor på landsbygda vest i Senegal. Her skal de jobbe i barnehagen for de norske barna.

– Det blir både spennende og utfordrende. Jeg tror vi kommer til å lære masse om oss selv. Det er jo en unik opplevelse og vi er heldige som fikk muligheten til å gjøre dette, forteller Marie.

Åsne fortsetter:

– Vi får virkelig se hvor privilegerte vi er i Norge. Det er noe annet enn å dra på backpacking.

Troslivet i Senegal

Ettåringene forteller at de begge har vært kristne store deler av livet, men at året på folkehøgskolen har ført dem nærmere Jesus og gitt dem et større kristent fellesskap. Nå er de spente på hvordan det ser ut å ha en tro for de lokale menneskene i Senegal.

– Det blir spesielt å se hvordan det er å ha en tro når det kanskje står mye på spill, i forhold til Norge hvor det er lett å tro, sier Åsne.

Ettåringene beskriver at de håper å sitte igjen med mye takknemlighet og gode vennskap etter året på landsbygda i Senegal.

– Det er også veldig godt å vite at vi har flere familier og folk hjemme som ber for oss. Vi gleder oss veldig til å bli kjent med kulturen og være en del av teamet her, sier Marie Bakken og Åsne Haugestad.

Relatert innhold

Drømmer om at flere skal bli kristne

Marius Zerle Thesen, Hege Helgen og Elida Drangsland drømmer om å se flere ta imot Jesus i Norge og Europa. Slik deler de troa si med andre. 

Read article "– Gjør evangeliet enkelt!"

Unge mangler verktøy for å dele tro

– Er tiden inne for å justere verktøyene vi gir unge i tråd med et endret samfunnsbilde? Spør Thomas Wilhelmsen, rektor på Acta bibelskole.   

Read article "Unge mangler verktøy for å dele tro"

Ingen trodde at Joy kom til å klare å gå på skole

Ordene til Joy Tujo flyter ikke på samme måte som klassekameratene. Å finne de riktige ordene tar lengre tid. Slik har det vært så lenge han kan huske.

Read article "Nå har Joy (15) fullført 5.klasse"