Jesusfilmen på malinké

Prosessen begynte for tre år siden. Da ble Normisjon kontaktet av Jesusfilm-prosjektet, en gruppe som jobber for å få Jesusfilmen tilgjengelig på alle språk. Var vi interessert i å få Jesusfilmen på malinké? Det var vi selvfølgelig, men veien ble kronglete og lang.

Skrevet av: Therese Glendrange, 20. desember 2017

Utekino med Jesusfilmen. Foto: Therese Glendrange

Det eneste kriteriet for å starte opp var at vi hadde Lukasevangeliet ferdig oversatt til malinké. Det viste seg å ikke være så lett som det hørtes ut som. Teamet som jobber med å oversette Det Nye Testamentet til malinké hadde ikke fått tildelt en konsulent som kunne gjennomgå teksten med dem, og uten gjennomgang ingen Jesusfilm.

Det skulle gå et år før vi fikk en konsulent på plass. Da var det for sent å bli med i gruppen som jobbet med Jesusfilm i Mali, men vi fikk kastet oss på en liknende gruppe i Senegal. Og så var vi i gang. Etter flere turer til Senegal og flere runder med utprøving av teksten var vi ferdige. I vår hadde vi innspilling av stemmene til Jesusfilmen, og nå i november skulle filmen for første gang vises offentlig i malinkéområdet.

Da jeg kom til landsbyen der de skulle vise Jesusfilmen på malinké for første gang, var det allerede fullt liv. Alf og Hilde Halvorsen hadde ikke fått gjort stort annet i ukene før enn å vaske og feie og passe på at alle andre vasket og feide for å ta imot gjester. Det var gjester fra Bamako, nærliggende og ikke fullt så nærliggende kirker, partnermisjoner og ledelsen i Normisjons samarbeidskirke, EELM. Den første kvelden holdt sangen og dansen på til nærmere fem på morgenkvisten. 

 Selve seremonien startet neste morgen. Det var satt opp store telt på tunet til misjonen, lydanlegg var leid inn og tre kor var på plass. Ordfører fra tre kommuner og andre øvrighetspersoner fikk også plass. Seremonien ble avsluttet med en privat visning for spesielt utvalgte som fikk se filmen hvor Jesus snakker malinké. 

Etter seremonien fulgte en uke med evangelisering. Flere forskjellige team var i sving, og hver kveld ble Jesusfilmen vist i tre ulike landsbyer. Etter en uke hadde 12 landsbyer fått sett filmen, hørt personlige vitnesbyrd og mange fikk et nytt eller et første møte med Jesus.

Vår bønn er at denne filmen må bli et viktig verktøy for å åpne hjertene så malinkeer ser hvem Jesus er.

 Fakta om Jesusfilmen:

Filmen ble spilt inn i 1979. Den er basert på Lukas evangeliet og holder seg ganske tett opp til teksten. Siden den gang er den dubbet på over 1 400 språk og filmen blir brukt i evangelisering verden over.