Kirken på Cuba og Bjørgvin inngår samarbeid

Det er den lutherske kirken, Iglesia Evangélica Unida en Cuba (IEU), som nå inngår samarbeid med menigheter i Bjørgvin bispedømme.

På årsmøtet i Santiago i mars 2021 ble fire personer ordinert til pastorer og en person til diakon i den lutherske kirka. Samtidig ble Virigin Laborde ny biskop for kirka etter Ismael Laborde. Foto: IEU

IEU har fem aktive menigheter og flere husmenigheter på Cuba, og har vært i stadig vekst de siste årene. Hovedkirken holder til i Santiago de Cuba og driver i dag både lokale diakonale prosjekter og kursing av diakoner og pastorer. 

1.juni vedtok Bjørgvin bispedømmeråd å inngå et vennskapssamarbeid med IEU, som har vært Normisjon sin samarbeidspartner i lang tid. Samarbeidet forvaltes via Normisjon.

Likeverdige partnere
Biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, forteller at samarbeidet har røtter tilbake til hans besøk på Cuba i 2011, og den gode relasjonen med biskop i den lutherske kirken, Ismael Laborde fra den tid.

– Ein slik relasjon mellom to kyrkjer byggjer på at båe partar er likeverdige og har mykje å gje kvarandre, skrev Nordhaug på sin Facebook 17. juni. 

– Flott mulighet
Samarbeidet mellom menighetene vil blant annet innebære noe økonomisk støtte, forbønn, utlån av prester i mindre perioder til undervisning og gjensidige besøk av ledere og engasjerte. 

– Jeg er veldig glad for at Bjørgvin nå kobler seg på samarbeidet vi i Normisjon har med kirken på Cuba og jeg ser frem til å være et bindeledd her de neste årene, sier Kjell Ove Hatlem, som er landansvarlig for Normisjons samarbeid på Cuba. 

En flott mulighet for begge parter, påpeker Tore Bjørsvik, internasjonal leder i Normisjon.

– Jeg synes det er moro at man har fått legge til rette for et slikt samarbeid og ser frem til å se hvordan dette kan konkretiseres ytterligere. Det å komme tett på misjon og det som skjer, gjør noe med oss. Så dette er en flott mulighet, ikke bare for IEU, men også for menighetene i Bjørgvin, sier Tore Bjørsvik.

Relatert innhold

Oversettelser til besvær

Les to av våre utsendingers kuriøse erfaringer fra når konkrete ord skal oversettes fra ett språk til et annet.

Read article "Oversettelser til besvær"

Gir kunnskapen videre

I utgangen av 2020 ble FAST-prosjektet i Kambodsja avsluttet. Nå forteller 18 år gamle Reaksmey og 25 år gamle Sarum om hvordan de gir erfaringene videre til lokalsamfunnet.

Read article "Gir kunnskapen videre"

– Alltid plass til en til

Svein Høyseter, en av Normisjons ildsjeler fra vestlandet, trodde ikke det var plass til enda et land i hjertet sitt. Nå har han familie i flere av Normisjons samarbeidsland.

Read article "– Alltid plass til en til!"