Skal hjelpe utsatte bønder i Nepal

– En viktig målsetting er å hjelpe bøndene som påvirkes direkte av klimaendringer. Bønder som opplever at de ikke kan leve av jorda på samme måte som før blir istandgjort til å tenke nytt, forteller Marianne Næss Norheim.

Nå starter Normisjon et nytt klimaprosjekt i Nepal. Landet er et av de mest sårbare for klimaendringer i verden.

Tekst: Inga Lill N. Nyvoll – Foto: Sita Bantha Magar – Publisert: mars 2022/Ferskvare 1

Himalaya-fjellkjeden i Nepal berømmes for å være «den tredje pol», etter nordpolen og sydpolen. I tillegg fungerer fjellkjeden som et vanntårn for millioner av mennesker på et kontinent som er spesielt sårbart for klimaendringer.

– I Nepal har vi i mange år sett tydelige endringer i klimaet. Der hvor det tidligere kom snø kommer det nå regn, noe som skaper utfordringer for mange bønder. Hyppigere flommer, uttørkede elver og skogbranner er også store utfordringer, sier Marianne Næss Norheim.

Hun er landansvarlig for Nepal i Normisjon og påpeker at den globale oppvarmingen øker mer på polene enn ellers i verden.

Når temperaturforskjellene øker vil endringer i nedbørsmønstre gjøre landbruket mer utsatt og mindre forutsigbart. FN har også i flere år påpekt at det må tenkes nytt rundt jordbruk i Nepal.

Nytt prosjekt

Målet for det nye prosjektet er å hjelpe lokalsamfunn til å bedre kunne beskytte seg mot ekstreme hendelser.

I tillegg skal det jobbes blant ulike samfunnsgrupper med mål om å hjelpe dem til å bevare naturressursene de har rundt seg. Det sies at nærmere to tredjedeler av nepalske husholdninger, er bønder.

– En viktig målsetting er å hjelpe de mest utsatte bøndene som påvirkes direkte av klimaendringer. Bønder som opplever at de ikke kan leve av jorda på samme måte som før blir istandgjort til å tenke nytt. Det kan for eksempel være å lære å bruke drivhus, starte bi-røkting eller finne andre grønnsaker som en kan dyrke i samme jord, sier Norheim.

Satt til å forvalte

Norheim påpeker at det er en diakonal oppgave å engasjere seg i klima.

– Som kristne er det en del av vårt oppdrag å forvalte jorda på en god måte. Samtidig ser vi at klimaendringer påvirker de aller fattigste mest. De som har aller minst får det enda vanskeligere, og det å hjelpe dem å skape et mer bærekraftig levebrød er veldig meningsfylt.

Hun tror at det er lett for nordmenn flest å overse hvor naturressursene våre kommer fra.

– Det at vi trenger frisk luft, vann og mat fra naturen er en ting mange av oss sjeldent tenker særlig mye på tror jeg. Det er er lett å ta som en selvfølge. Vi kan gå på butikken og finne det vi trenger uten at vi tenker over hvor det kommer fra.

Bøndenes inntekt

Det nye prosjektet ligger i et område vest i Nepal hvor 57 prosent av befolkningen har jordbruk som eneste inntekstkilde.

– For veldig mange flere er det en viktig inntekt, men for over halvparten er det den eneste inntekten de har, sier Norheim og forteller at i nærliggende områder er tallene nesten like høye.

Nye løsninger

I Norge er det gjerne vanlig å bruke kunstige vanningssystemer når det er mangel på vann, forklarer Norheim. I Nepal er situasjonen en annen.

– De er avhengige av at regnet faktisk kommer. Og det er noe vi håper at prosjektet kan bidra til, at bøndene finner alternative løsninger der hvor det ikke lenger er mulig å tenke på samme måte lenger, sier Marianne Næss Norheim.

Les mer om våre prosjekter i Nepal her.