Prisdryss over Normisjon

I 2021 skjedde det mye spennende i Normisjon. Her har vi hentet fram noen høydepunkter.

Ekteparet Kristin og Erik Bøhler fikk i fjor utdelt kongelige medaljer for sin lange tjeneste for å bidra til et godt helsetilbud i Nepal og Bhutan. De ble begge rørt over bemerkelsen.

Tekst og foto: Normisjon/Arne Sæteren – publisert: 18.02.2022

Året 2021 ble et år med mange høydepunkter i Normisjon.

På forsommeren i 2021 ble ekteparet Kristin og Erik Bøhler utnevnt til riddere av første klasse i den kongelige norske fortjenesteorden for sin tjeneste i Bhutan og Nepal i nærmere 40 år. Senere på året mottok Oslo Soul Children Oslo bys kunstnerpris, og Ørjan Tinnen og Gå Ut Senteret fikk friskoleprisen for 2021. 

– Det er mange i Bhutan og Nepal som har gått enda flere skritt enn oss, så denne medaljen deler vi med dem, sa Kristin og Erik da ekteparet fikk overrakt medaljen. 

Fremragende innsats 

Oslo bys kunstnerpriser deles årlig ut til personer, grupper eller kulturvirksomheter som har gjort en fremragende innsats innen Oslos kunstliv.  

I fjor var det 20 år siden Soul Children startet sitt første kor. I dag finnes det over 200 lokale kor i Norge, og over 150 internasjonalt.

– Vi ønsker at Soul Children skal fortsette å være et trygt sted hvor unge kan få utvikle talentene sine. Det var en stor ære å få denne prisen. Det gir virkelig inspirasjon og motivasjon for arbeidet videre, sier Ragnhild Hiis Ånestad, leder i Soul Children. 

Fra Hurdal til Trondheim 

Friskoleprisen deles ut av Kristne Friskolers Forbund, og i begrunnelsen trekkes omstillingsprosessen med å flytte Gå Ut senteret fra Hurdal til Trondheim og den nye linjen «Bare bibel» frem som eksempler. 

– Det var veldig stas både på vegne av Normisjon, men ikke minst også på vegne av alle bibelskolene i Norge. Vi er jo rundt 20 bibelskoler her i landet som jeg tror spiller en viktig rolle i samfunnet vårt, og jeg synes det er veldig gøy at vi blir synliggjort og satt pris på, forteller Ørjan Tinnen, rektor ved skolen. 

Ørjan Tinnen, rektor ved Gå Ut Senteret, mottok prisen høsten 2021.

Nye lokaler i Stavanger 

På skolefronten var det også en annen stor begivenhet. I Stavanger tok KFskolen i bruk en ny bygning til 170 millioner og med plass til 364 elever. Skolen startet i 2013 med ni elever og har nå mer enn 200 grunnskoleelever på alle klassetrinn.  

– Det er imponerende hva KFskolen har fått til og flott at disse byggene kan være rammen rundt formidling av både verdier og kunnskap til elever fra første til tiende klasse, sier landsstyrets leder, Hallgeir Solberg som deltok på åpningen.  

Syklet inn penger 

Mange engasjerte givere har bidratt til Normisjons arbeid. Èn av dem syklet til og med Norge på langs:

– Sykehuset har blitt en stor hjertesak for meg, forteller Inge Berg Pettersen (67) som sist sommer syklet fra Nordkapp til Lindesnes, og samlet inn over hundre tusen til Normisjons samarbeidssykehus i Okhaldhunga i Nepal. 

Med den gule vesten på ryggen syklet Inge til inntekt for UMN (United Missions to Nepal) sitt sykehus i Nepal.

– Da er målet nådd, og vi er fremme etter 26 dager på sykkel. Jeg er så takknemlig for at det har gått så bra på turen fra Nordkapp til Lindesnes, sa Inge Berg Pettersen da han nådde målet. 

Skoler

Mange skoler har gjort en kjempeinnsats og samlet inn penger til flere av våre internasjonale prosjekter. Blant annet samlet Sagavoll- elever inn 1,6 millioner til arbeidet i Kambodsja.

Studenter ved Sagavoll folkehøgskole som overrekker sjekken til Normisjons generalsekretær.

Legger planer 

Koronapandemien førte til nye arbeidsformer, og for første gang ble det holdt en digital generalforsamling i Normisjon. Dette skjedde lørdag 5. juni, og det ble også en markering av at organisasjonen fylte 20 år. 

I 2024 skal organisasjonen vedta en ny langtidsstrategi for arbeidet, og generalsekretæren understreket i sitt profilforedrag: 

– Identitetsprosessen er tydelig på at det er tre ting som samler oss: barn og unge, misjon og fellesskap. Det er en del av DNA-et vårt og med dette i bunn er det nå tid for å legge planene for hvordan fremtiden skal se ut. 

Over 200 deltakere var til stede på generalforsamlingen hvor Hallgeir Solberg ble gjenvalgt som landsstyreleder. 

Flere har blitt kristne 

Når Tore Bjørsvik, leder for Normisjons internasjonale avdeling, ser tilbake på fjoråret, trekker han fram det at mennesker har blitt kristne som en gledelig melding.  

– Det særlig spennende å nevne at en imam med ansvar for 200 husstander har kommet til tro og går til dåpsundervisning sammen med sin kone. Han kan etter hvert bli evangelist blant sine egne. 

Bjørsvik forteller videre at utsendingene er tilbake etter pandemien, og at det i fjor ble rekruttert flere nye utsendinger.  

– Både til Nepal og Bangladesh er det reist en familie, og i Senegal og Sentral-Asia er to nye ektepar på plass. 

40 år i Mali 

Til tross for Normisjons relativt korte historie, strekker røttene seg mye lenger tilbake gjennom tre fusjonerte organisasjoner. I fjor kunne man derfor feire at det var 40 år siden Santalmisjonen sendte sine første misjonærer til Mali.  

I perioden 1981 til 2021 har Normisjon hatt 73 misjonærer i dette vestafrikanske landet. 

Flere var samlet til Gudstjeneste da Normisjon feiret 40 år i Mali.

Nye butikker 

Til tross for et år med pandemi og perioder med stengte butikker, etablerte Galleri Normisjon to nye butikker i fjor. 

I Skien kom en nettbutikk i gang, og på Bekkestua i Bærum ble det åpnet butikk i oktober. Helt på slutten av året ble det også tegnet en leieavtale for et lokale til en butikk på Bjørkelangen på Romerike.