Fra politiet til rektor på Haugetun

Øyvind Moksnes skifter nå ut politiuniformen med sivile klær, som rektor ved Haugetun folkehøyskole

Øyvind Moksnes (48) «hopper» lenger enn de fleste. Etter snart 28 år i politiet starter han nå som ny rektor på Haugetun folkehøyskole.

Jeg gleder meg og ønsker å gå inn med fullt trøkk, sier den nytilsatte rektoren som var førstevalget blant de 19 søkerne til stillingen.
Øyvind har verken gått på folkehøyskole eller har erfaring som lærer eller fra skoledrift. Men han har mye ledelseserfaring og tverrfaglig arbeid «i sekken» gjennom årene i politiet.


Nå er han leder for forebyggende avsnitt ved Fredrikstad Politistasjon og har ansvar for etterforskning av alle under 18 år, både i små og store saker. Dessuten har jeg ansvar for politiets forebyggende arbeid for alle aldersgrupper, både i forhold til enkeltpersoner, på gruppenivå og temarelatert, som for eksempel sosiale medier. Jeg har personalansvar for 13 personer, forteller Gressvik-mannen.

Tidligere har han hatt flere operative stillinger i politiet, ulike fagledelsesoppgaver, blant annet drevet som etterforsker, jobbet med forebyggende arbeid og vært ett år (2016-17) i Sør-Sudan som politirådgiver i en flyktningleir. – Politiyrket er sammensatt og mangfoldig, sier den stødige og sindige karen.

Selv om jeg legger av meg politiuniformen, tror jeg at politierfaringen i noen sammenhenger kan gi meg innsikt og arbeidsverktøy som kan virke positivt inn overfor elever på folkehøyskolen.Jeg er vant til ledelse under press og ofte i litt konfliktfylte situasjoner, så det som møter meg på Haugetun sånn sett, burde nok ikke skremme meg på noen måte.

Den nye rektoren, som starter 1. april, er ydmyk i forhold til sin nye stilling. Jeg må finne ut av hva stillingen innebærer i praksis. Jeg har fokus på teamarbeid, og ønsker å skape noe sammen med de andre 32-33 ansatte, understreker han.
Øyvind tilføyer: – Jeg ønsker å være en tydelig og tilstedeværende leder, som gir sitt bidrag til at vi som et felleskap klarer å spille hverandre gode, og sånn sett opprettholder og videreutvikler Haugetun meget gode rykte.
Han har stor tro på folkehøyskolen som skoleslag. – Ungdom i dag trenger et år uten pensum og karakterer. Et folkehøyskoleår kan være med å forme en for resten av livet, fremholder han.

Øyvind er trønder, vokst opp i Trondheim Indremisjons storstue, Salem, hvor faren hadde formannsvervet i flere perioder.Jeg er glad for denne bakgrunnen og kan stille meg bak Normisjons grunnlag og verdier.
Han legger til: – Jeg er tydelig på min kristne tro, men ingen forkynner eller predikant. Jeg har vært engasjert i Gressvik menighet sitt søndagsskole- og ungdomsarbeid over flere år.

Øyvind er gift med Inger Marie fra Asker, som er virksomhetsleder ved Legevakta i Fredrikstad/Hvaler. Ekteparet har to barn: Andrea (19) og Audun (16). – Andrea går på Hurdal folkehøyskole og stortrives der, forteller faren.

Ellers er det sportsinteressen som favner familien. – For meg er Trondheim alltid hjembyen og Rosenborg er laget i mitt hjerte. Det gjelder også neste generasjon, smiler han.Jeg er glad for at fotballinja er en av de mest profilerte linjene på Haugetun, tilføyer han.
Utenom fotball er bordtennis den store interessen for den nye rektoren. – Jeg er tatt ut på politilandslaget til EM til høsten, men det er vel tvilsomt om jeg stiller der når jeg går over i ny stilling.

Når vi spør om hvordan han vil beskrive seg som mennesketype, svarer han: – Jeg tror jeg er stødig og balansert, ryddig, tydelig og er vant til å ta avgjørelser og trives blant unge. Dessuten vil jeg nok oppleves nysgjerrig og jeg ser viktigheten av å bevare gutten i meg selv, tilføyer Øyvind Moksnes.

Boe Johannes Hermansen, tekst og foto