Godhet og misjon i Åfjord

Åfjord skolelag, en av Actas medlemsgrupper i Trøndelag, har de siste sju årene arrangert en årlig Godhetsdag. De kaller det årets viktigste arbeidsøkt. Nå er engasjementet utvidet til også å inneholde misjonstur til Makedonia.

Her er en rapport fra en av lederne, Iren L Gilde:

«Acta-ungdommenes arbeid i Åfjord har vært inspirert fra IMI-kirka og Impuls, og preget av Den hellige ånd. Vi har utført drømmen vår.

Visjonen er klar og målene store: Vi vil disippelgjøre ungdommer og bygge ledere. Da er praksis viktig!

Fra jeg startet som leder i skolelaget med 5-6 ungdommer og frem til i dag, har det vært en lang reise. Vi er fremdeles ikke noen stor gjeng. Men de 10-15 ungdommene og lederteamet på fem voksne, står sterkt sammen.

Sjekker behov

Foran godhetsdagene har vi sjekket rundt i bygda hva slags behov som finnes, og når det passer at vi kommer. Til slutt har en person eller familie fått besøk av oss. Stort sett har det vært en overraskelse for dem.

Alt fra 12-25 ungdommer med voksenledere stiller opp, til 5-6 timers arbeid denne dagen. Det hele avslutter vi med forbønn, lovsang og mat.

Min sterkeste «gudstjeneste» opplevde jeg på en slik godhetsdag i Åfjord. 25 ungdommer malte hus og bygde platting for en familie i sorg. Det var en atmosfære av kjærlighet over hele området.

Videre til Makedonia

For to år siden dro vi på vår første misjonstur, med kjærlighet og godhet til Makedonia.

Drømmen om å dra ut i misjon har fylt hjertet mitt i mange år. Så på ei hytte på fjellet, i 17 minusgrader og sammen med lagsungdommene fra Åfjord, leser jeg høyt fra Jesaja 58 om «den rette fasten». Teksten bare tar hjertet mitt, og jeg sier: «Hvem blir med meg til Makedonia og hjelper flykninger?»

Vi måtte vente enda et år, for det var 18-års grense for å delta i hjelpearbeidet, og jeg ville ikke dra uten ungdommene. Til slutt, i påsken 2017 og i samarbeid med en god kontaktperson i landet, dro vi 13 stykker fra Åfjord for å gi godhet til Makedonias fattige, oppmuntre misjonærene og jobbe for dem som bor der.

MISJONSREISE: Ungdommene i Åfjord skolelag fikk en helt spesiell opplevelse av misjon og det å kunne bidra med hjelp, da de besøkte Makedonia. BEGGE FOTO: INGVILL HOÅS

Vi delte ut matposer, vasket vegger, gav gaver til fattige barn, besøkte sigøynerleiren og kjøpte inn materialer til familie som fikk ødelagt gulvet i flom. Vi fikk også hjelpe en fattig albansk familie, som fikk nytt tak, pipe, takrenner, vinduer, gulv – og så malte vi huset deres innvendig.

Vi hadde en fantastisk uke sammen i Makedonia. Og vi dro tilbake til Åfjord som et sterkt team: Glade, slitne, fulle av inntrykk, sinte på urettferdighet, takknemlig til livet i Norge og rikere i hjertet. Og med nytt perspektiv og et stort ønske om å dra ut igjen!

Nå planlegger vi ny tur. Og vi drar på det samme bibelordet om den rette faste: «Er det ikke dette at du bryter ditt brød til den som sulter, og lar hjemløse stakkarer komme i hus- når du ser en naken, at du da kler ham, og at du ikke drar deg bort  fra dem som er av ditt eget kjøtt og blod.» (Jes58,7)»