Åpner Normisjons tiende gjenbruksbutikk

Rundt 25 personer deltok nylig på dugnad på Bjørkelangen der Galleri Normisjon åpner ny butikk rett etter påske. 
Foto: Anita Næss Thorängen 

21. april åpner en ny butikk i Bjørkelangen sentrum på Romerike. Det blir Galleri Normisjons tiende gjenbruksbutikk.

Tekst: Arne Sæteren – foto: Galleri Normisjon – publisert: 24.02.2022

Daglig leder i Galleri Normisjon, Anita Næss Thorängen, gleder seg over at det nå blir en slik butikk i hennes egen hjemkommune.

– Vi har inngått en avtale om å leie det meste av første etasje i Lundberggården, rett over veien for busstasjonen. Dette er tradisjonsrikt lokale som mange i bygda har et forhold til, forteller hun. 

To butikkledere 

Lokalet på Bjørkelangen ble overtatt 1. januar og arbeidet med å innrede butikken er godt i gang. De første varene har begynt å komme inn, og rekruttering av medarbeidere pågår for fullt. – Det er mange som har meldt sin interesse for å være med, og på et møte i butikklokalet nylig, deltok 25 mennesker. De aller fleste av disse ønsker å være med i arbeidet, enten som medarbeidere i butikken eller i styret, sier Anita Næss Thorängen og forteller at Turid Kind Ekroll og Unni Skullerud Førrisdahl har tatt på seg oppgaven som butikkledere. – Det betyr veldig mye for arbeidet videre å få noen til å lede butikken allerede nå, sier hun. 

I tillegg til butikklederne blir Grethe Granerud og Hans Martin Løhren med i styret. Det vil antagelig bli supplert med et medlem til. 

Fikk to muligheter 

Anita Næss Thorängen forteller at hun lenge har tenkt på å etablere en butikk til i Aurskog-Høland kommune. Men koronapandemien forsinket prosessen. Fra før har Galleri Normisjon en butikk på Sørumsand, vel tre mil fra Bjørkelangen. 

– Sist høst dukket det opp to lokaler som vi kunne få leie. Det ene var etter en byggevarebutikk og er på cirka 500 kvadratmeter, og det andre etter en interiørbutikk på rundt 150 kvadratmeter, inkludert lager. Vi veide litt fram og tilbake, men etter hvert konkluderte styret for Galleri Normisjon med at det var mest realistisk å begynne i det små og satse på det minste lokalet. I ettertid har vi hørt at også andre aktører var interessert i å starte en brukthandel der. Det viser at dette er et attraktivt lokale, og det bekrefter at vi er heldige som har fått leie dette, mener Næss Thorängen. 

Svein Sætra (t.v) og Dagfinn Gram Førrisdahl monterer hylle i butikken. 
Foto: Anita Næss Thorängen 

Fire butikker 

Butikkene på Sørumsand og Bjørkelangen ligger i Region øst av Normisjon. I tillegg har Galleri Normisjon to butikker innenfor regionens grenser, en i Oslo sentrum og en på Bekkestua i Bærum. Butikken i Oslo er den eldste i kjeden og ble etablert i 2013. Den har størst omsetning av de ni butikkene og omsatte i fjor for vel 1,3 millioner kroner.

Den nyåpnede butikken på Bekkestua puster imidlertid Oslo-butikken i nakken og hadde både i desember og januar størst omsetning av alle butikkene i kjeden. I løpet av tre måneder i fjor solgte Bekkestua-butikken for vel 400 000 kroner. Butikken på Sørumsand, som ble åpnet i 2014, hadde en omsetning i fjor på 545 000 kroner, og overskuddet her ble høyere enn forventet.  

Red. anm: Arne Sæteren er leder for Galleri Normisjons nasjonale styringsgruppe og styreleder for butikken i Oslo sentrum.