– Begynn i det små

Pastor vil motivere kristne til å restarte gode vaner som forsvant under pandemien.

Pastor i Normisjons-kirke, Kristian Nesbu Vatne, oppfordrer kristne til «Comeback med Gud».
Tekst: Normisjon Foto: Privat

«Jeg har mistet en av de gode vanene mine i løpet av denne pandemien», skriver Kristian Nesbu Vatne i et innlegg på Facebook i sensommer.

Nå oppfordrer han kristne til å restarte gode vaner som er til oppbyggelse for troslivet.

«Jeg har ikke spilt fotball på 1,5 år.» fortsetter pastoren i innlegget og forteller at han, på samme måte som med mange andre, har mistet noen gode vaner under koronapandemien. Så stiller han spørsmålet: «På samme måte kan det kanskje være med våre åndelige liv?»

– Vil motivere
Kristian Nesbu Vatne har arbeidet som pastor i Norkirken Vennesla i over ni år og er utdannet teolog ved MF vitenskapelig høyskole for teologi, religion og samfunn. Norkirken Vennesla er en del av Normisjon og ligger i Agder fylke.

– Jeg har pratet med mange mennesker som sier at de synes det har vært vanskelig å bygge gode vaner nå under pandemien. De kom seg for eksempel ikke på den og den skjermgudstjenesten, og plutselig mistet de den vanen. Målet mitt er å motivere folk og si at nå tar vi tak i disse vanene sammen, forteller Vatne.

Jesus er alltid nær, men jeg er ikke alltid like bevisst på at han er det. Derfor trenger jeg gode vaner som gjør at jeg stopper opp og legger merke til at han er her

– Handler om å være bevisst
Det er mange ting som trekker i oppmerksomheten til folk og det er fort gjort å gape over for mye, påpeker familiefaren.

– I den digitale tidsalderen vi lever i nå så må en virkelig jobbe med seg selv for å innarbeide gode vaner som kan være til oppbyggelse for troslivet. Det er også noe som har vært vanskelig for mange lenge før koronapandemien kom.

– Hvorfor er det viktig med slike gode vaner tenker du?

– Jesus er alltid nær, men jeg er ikke alltid like bevisst på at han er det. Derfor trenger jeg gode vaner som gjør at jeg stopper opp og legger merke til at han er her, forklarer Vatne.

Kommer med tips
Han gir flere konkrete tips til hvordan en kan starte gode vaner i et travelt hverdagsliv.

– Begynn i det små og utvid når livet tillater det. Les for eksempel étt bibelvers daglig. Les to hvis du har mer tid. Les tre hvis det finnes rom for det. Det er dumt med den dårlige samvittigheten som mange kjenner på, prøv heller å se hvordan det går, sier Vatne.

Bibel, bønn og regelmessig kristent fellesskap er nøkkelord for gode vaner, mener pastoren.

– Det finnes også forskjellige apper som du kan bruke. Jeg har en bønneapp hvor jeg ber for unådde folkeslag. Som travel familiefar synes jeg også det er fint med den analoge utgaven av Bibelen, altså å lytte til den. Storytel har blant annet Bibelen på lydbok nå, sier Vatne.

Han påpeker at rutiner i hverdagslivet vil se forskjellig ut hos hver enkelt og at det finnes mange måter å bruke tid i Guds ord.

– Noen liker både å høre og se teksten samtidig. Andre liker best å bare lese selv, men det finnes mange muligheter, sier Kristian Nesbu Vatne.