Den siste reisen

Alf og Hilde Halvorsen på takkefest i Mali i forrige uke.

Nordmenn bytter jobb cirka hvert fjerde eller femte år. Men gjelder statistikken misjonærer? Før helgen fikk vi takket Hilde og Alf Halvorsen på sin siste reise i Mali før de pensjonerer seg.

Blogg: Therese Glendrange, utsending i Mali – Publisert: 08.03.23

Hilde og Alf Halvorsen har gjennom 40 år vært med på å forme Normisjon sitt arbeid i Mali. De kom til Mali på 1980-tallet og har stått sammen med lokale kristne siden. 

Det er viktig å feire merkedager i livet. Det gir oss mulighet til å si høyt noen av de tingene vi ellers bare går og gjemmer på. 

Jeg hørte Hilde og Alf, ansatte og flere av de tidligere ansatte holde små taler i løpet av takkefesten vi hadde gjort i stand for dem. Det er viktig å trekke frem gode minner. Huske på hva en er takknemlig for. Takke for det vi har fått bety i hverandres liv. Takke Gud for at han har vært med. Huske på at det også har kommet med en pris. 

Men festen var mest til glede og takknemlighet. 

Gud gir vekst

Det er når vi får være med på noe over tid, at vi kan se ting vokse. Jeg satt litt motløs og snakket med en av kirkelederne fra Normisjons samarbeidskirke. Vi snakket om en landsby der det har bodd misjonærer i mange år, men hvor det ikke finnes noen kristne. 

«Tenk på all den jobben og all den tiden som er brukt der!» sa jeg. 

«Og så for ingenting!»

En dame noen rader bortenfor oss grep inn i samtalen:

«Det er ikke for ingenting! De har sådd, slik de har fått beskjed om. Det er Gud som gir vann og vekst. Han vil gjøre det til sin tid.»

Litt skamfulle, men samtidig oppmuntret måtte vi innrømme at hun hadde rett. 

En tomt

Dagen etter snakket vi om en tomt som misjonen har fått i en landsby her i Mali. Tilbake på 80-tallet reiste Normisjons misjonærer dit. De hadde til og med bygges seg en liten jordhytte der Hilde og Alf skulle bo for å lære seg bambara-språket.

Senere har vi ikke hatt noe arbeid der, men misjonen har hjulpet til med behandling i flere tilfeller med alvorlig sykdom blant lokale. 

Nå har Normisjon fått en tomt i denne landsbyen hvor det ikke finnes en eneste kristen. Og vi har fått beskjed om å bygge en kirke på tomta! Det som så ut som lite eller ingenting, kan plutselig bli kjernen til noe stort! 

Livets faser

Det var i nærheten av nettopp denne landsbyen, Alf Halvorsen viet Baba, en av de første kristne i samarbeidskirken til Normisjon. I fjor fikk Halvorsens-ekteparet være med i bryllupet til sønnen til Baba. Og forrige uke fikk vi hilse på det nyfødte barnebarnet. 

For et privilegium det er å få gå gjennom livets faser sammen med venner.