En tirsdag for en god sak

Har du hørt om Black Friday? Hva med Giving Tuesday? 27. november går en rekke frivillige organisasjoner sammen om å samle inn penger til gode formål.

31. oktober 2018
Tekst Sigrid Rege Gårdsvoll
Foto Sunniva Vikan

Gjennom Giving Tuesday markeres starten på adventstiden med et fokus på å gi, i stedet for å kjøpe, og i år kan du blant annet gi en gave til arbeidet i Okhaldhunga. 

Giving Tuesday-bevegelsen oppsto i 2012 da en rekke amerikanske frivillige organisasjoner ønsket å vise en reaksjon på kommersialiseringen av tiden etter høytiden Thanksgiving, som feires den siste torsdagen i november. Dagen etter har fått tilnavnet Black Friday, og markerer starten på julehandelen. Den kjennetegnes av lange åpningstider og store tilbud. Påfølgende mandag kalles gjerne Cyber Monday – dagen da man kan finne store tilbud i ulike nettbutikker. Disse handledagene har de siste årene spredd seg internasjonalt, også til Norge. På Black Friday i 2017 ble det satt rekord i antall korttransaksjoner på én dag i Norge, og det ble handlet for mer enn 3,6 milliarder kroner bare med betalingskort.

I år vil også Normisjon være med på å markere Giving Tuesday i samarbeid med Norsk Innsamlingsråd, og i den forbindelse har vi sendt tre unge youtubere på tur til Okhaldhunga for å se arbeidet der med egne øyne og formidle sine inntrykk til de til sammen over 120.000 som følger dem på videonettsiden YouTube og i sosiale medier. 

TV Normisjon kan du de nærmeste dagene møte og bli litt kjent med Steffen Lundberg, Beatriz Neves og Ellen Aabol, som nå er landet i Katmandu og setter kursen mot Okhaldhunga om noen dager. Du kan også følge oppdateringene de sender fra Nepal i Normisjons kanaler på sosiale media. 

Du kan lese mer om Normisjons Giving Tuesday-prosjekt her.