En tirsdag for en god sak

Har du hørt om Black Friday? Hva med Giving Tuesday? 27. november går en rekke frivillige organisasjoner sammen om å samle inn penger til gode formål.

31. oktober 2018
Tekst Sigrid Rege Gårdsvoll
Foto Sunniva Vikan

Gjennom Giving Tuesday markeres starten på adventstiden med et fokus på å gi, i stedet for å kjøpe, og i år kan du blant annet gi en gave til arbeidet i Okhaldhunga. 

Giving Tuesday-bevegelsen oppsto i 2012 da en rekke amerikanske frivillige organisasjoner ønsket å vise en reaksjon på kommersialiseringen av tiden etter høytiden Thanksgiving, som feires den siste torsdagen i november. Dagen etter har fått tilnavnet Black Friday, og markerer starten på julehandelen. Den kjennetegnes av lange åpningstider og store tilbud. Påfølgende mandag kalles gjerne Cyber Monday – dagen da man kan finne store tilbud i ulike nettbutikker. Disse handledagene har de siste årene spredd seg internasjonalt, også til Norge. På Black Friday i 2017 ble det satt rekord i antall korttransaksjoner på én dag i Norge, og det ble handlet for mer enn 3,6 milliarder kroner bare med betalingskort.

I år vil også Normisjon være med på å markere Giving Tuesday i samarbeid med Norsk Innsamlingsråd, og i den forbindelse har vi sendt tre unge youtubere på tur til Okhaldhunga for å se arbeidet der med egne øyne og formidle sine inntrykk til de til sammen over 120.000 som følger dem på videonettsiden YouTube og i sosiale medier. 

TV Normisjon kan du de nærmeste dagene møte og bli litt kjent med Steffen Lundberg, Beatriz Neves og Ellen Aabol, som nå er landet i Katmandu og setter kursen mot Okhaldhunga om noen dager. Du kan også følge oppdateringene de sender fra Nepal i Normisjons kanaler på sosiale media. 

Du kan lese mer om Normisjons Giving Tuesday-prosjekt her.

Relatert innhold

Jentebarnet som ikke ble friskt

På Basha ansettes kvinner som har levd store deler av livet sitt på gaten, i fangenskap eller ekstrem fattigdom. Mange av dem kommer fra dysfunksjonelle hjem, og noen har aldri hatt et hjem.

Read article "Jentebarnet som ikke ble friskt"

Skriver ny historie

Midt i Phnom Penh, hovedstaden i Kambodsja, ligger Historymakers-internatet. Det ble startet i 2009 og drives av ekteparet Lysom og Sithoun. Etter erfaringer som unge studenter i byen fant de ut at de ønsket å hjelpe andre.

Read article "Skriver ny historie"

Et bedre liv

Da sønnen ble syk forsvant både mannen og støtten fra familien. På Okhaldhunga sykehus ble Romi og sønnen tatt imot med åpne armer.

Read article "Et bedre liv"