Endrer skadelige tradisjoner i Nepal

Boharas holdninger har endret seg helt etter han fikk plass i en samtalegruppe for menn. Nå vil han jobbe videre kjempe imot kjønnsbasert diskriminering og vold.

I Nepal er vold og diskriminering av kvinner et stort problem. Men takket være støttespillere som deg, endres ukulturen – ett hjerte av gangen.

Tekst: Silje Jortveit – Foto: Audun Nedrelid – Publisert: 07.06.24

– Før behandlet jeg kona mi dårlig, innrømmer bonden Prekash Bohara (38).

– Jeg snakket nedlatende til henne og kunne slå henne. Jeg tvang henne også til å bo i uthuset sammen med dyrene hver gang hun hadde mensen.

Tobarnsfaren drakk også store mengder alkohol, noe som forverret situasjonen i familien ytterligere – både relasjonelt og økonomisk.

Tilbudet som endret alt

Men en dag fikk Bohara et tilbud som skulle føre til store endringer. For takket være givere som deg, fikk han plass i en samtalegruppe for menn. Her fikk han møte andre menn til samtale om blant annet kjønns- basert vold, likestilling og konflikthåndtering. Undervisningen gjorde sterkt inntrykk på Bohara:

– I samtalegruppen fikk jeg hjelp til å forstå at jeg måtte bli en bedre mann og far, og begynne å respektere kona mi, forteller han.

Holdningsendringer

Sakte, men sikkert begynte Bohara å endre holdninger. Etter hvert bestemte han seg for å slutte å drikke. Snart begynte han også å behandle kona si med større verdighet. I dag tar han del i husarbeidet, og har sluttet å tvinge henne til å sove i uthuset når hun har mensen.

– Jeg har blitt en motstander av diskriminering og vold, forteller Bohara og smiler.

Forbilde i lokalsamfunnet

Det at Boharas endret holdninger og praksis gikk ikke upåaktet hen i lokalsamfunnet. I desember fikk han en utmerkelse av kommunen, hvor han ble hedret for å være en positiv rollemodell for andre menn.

Bohara er svært takknemlig for alt han har lært i samtalegruppen:

– Jeg er så glad for at jeg fikk delta i gruppen! Jeg er en mye lykkeligere mann nå, sier han og avslutter:

– Resten av livet vil jeg bruke til å kjempe imot kjønnsbasert diskriminering og vold!