Et år for varige spor

Å gå på folkehøgskole er en investering for resten av livet, sier Ferdinan Aspaas. F.v: Bodil, Ferdinand og Halvor Aspaas.

Jeg har lært at det å bygge gode relasjoner kan sammenlignes med det å brygge god kaffe: Det krever både tid og innsats, sier Ferdinand Aspaas (19), avgangselev ved Nordfjord folkehøgskole.

Tekst: Silje Jortveit – Foto: Privat – Publisert: 09.05.22

I disse dager feires det ved flere av skolene til Normisjon. Denne helgen ble det også storslått fest for avgangselevene på friluftskolen Nordfjord som ligger på Sandane. 

Vi møter Bodil og Halvor Aspaas som har kommet fra Oslo for å feire et vel gjennomført folkehøgskoleår sammen med sønnen Ferdinand Aspaas. Ferdinand forteller at året på folkehøgskole har satt varige spor i han:

– Det å kunne bruke et helt år på å danne gode relasjoner med andre mennesker har vært utrolig fint. Jeg har fått venner som vil stå sammen med meg i tykt og tynt, og som vil følge meg resten av livet.

Uten karakterpress
Bodil og Halvor Aspaas forteller at de er glade for at sønnen, som snart skal sette i gang med et svært krevende studie i Frankrike, har fått bruke et helt år på aktiviteter i et trygt miljø; uten karakterpress eller prestasjons-stress. 

– Et menneske er så mye mer en de eksamener en tar. Vi tror det er sunt å sette av et år til å bygge relasjoner med andre mennesker på en skole der det ikke finnes konkurranse, og der alle heier og vil hverandre vel, forteller de. 

Ferdinand nikker. Han er glad for at han har fått erfare internatlivet. 

– Det som er så fint med å bo på internat er at vi har blitt så godt kjent med hverandre, og at vi har sett hverandre på både gode og dårlige dager, sier han og fortsetter:

– Jeg har blitt venner med medelever som er helt annerledes en meg, og som jeg ellers ikke ville blitt kjent med, sier han.

Som å brygge kaffe
Han forteller at det å ha tilbrakt et år så tett på andre elever har gitt ham relasjons-kompetanse som han vil ta med seg videre i livet.

– Det er Hildegunn Tennebø (rektor ved skolen, red. anm.) som pleier å si at det å bygge gode relasjoner kan sammenlignes med å brygge god kaffe. Gjennom skoleåret har jeg blitt mer bevisst på at gode relasjoner krever investering og tid. 

Aspaas utdyper: 

– Jeg har blitt flinkere til å sette ord på egne følelser og tanker. Alle de lange samtalene jeg har hatt med nye venner ut i de sene nattetimer har jeg satt stor pris på.  

Bodil og Halvor Aspaas ønsker begge å anbefale andre foreldre å støtte ungdommene sine dersom de ønsker seg et år på folkehøgskole.  

– Vi vet at mange unge synes det er krevende å flytte rett hjemmefra til en student-hybel. Ferdinand har fått bygge gode relasjoner og gjort nye erfaringer i trygge omgivelser, og det er en ballast han vil ta med seg gjennom hele i livet. Det er også en investering som vil gjøre overgangen til studiene hans mye enklere, avslutter de.  

Interessert i et år på folkehøgskole? Sjekk ut Nordfjord på https://friluftslivskulen.no/ eller en av de andre folkehøgskolene som eies eller deleies av Normisjon!