– Evangeliet trenger ikke å pakkes inn

Vi trenger ikke å ha det koslig, og så til slutt snakke om Jesus. Unge trenger at vi snakker sant og ærlig om livet, mener Sigrid Flesjå Olsen, prosjektleder i Acta.

Tekst: Inga Lill Nyvoll – Foto: Marte Wormdal/Acta – Barn og unge i Normisjon – Publisert: 28.09.23

Sigrid Flesjå Olsen (31) er prosjektleder i Acta – Barn og unge i Normisjon. Hun er rå på strikking, elsker å sove i hengekøye og setter seg gjerne på tribunen på en Vålerenga-kamp. Men aller helst ønsker hun å se unge bli trygge på seg selv og ta imot Jesus i livene sine.

I jobben i Acta får hun mulighet til å møte ungdom på ulike arenaer.

– Vi i Acta har et budskap som på en måte krasjer litt med det samfunnet ellers forteller oss. Men jeg er opptatt av å gjøre evangeliet enkelt og håndgripelig for alle, forteller Flesjå Olsen.

Uovervinnelige

På Skjærgårds Music and Mission Festival, som Acta er medarrangør av, talte Flesjå Olsen om kvinnen som ble møtt av Jesus ved en brønn i sommer.

– Det var spennende å tale på Skjærgårds i år. Vi var spente på om unge ville komme tilbake igjen på festival etter koronaårene, og det gav meg virkelig en ny giv å være tilbake igjen, sier hun.

Unge i dag får gjerne høre at de kan gjøre hva de vil og at de er uovervinnelige, mener Flesjå Olsen. Så lenge du gjør «det riktige», vil samfunnet betale deg tilbake.

– Men vi mener at mennesker har begrensninger og at vi faktisk trenger Jesus, sier hun.

Flesjå Olsen trekker frem historien i Johannesevangeliet i kapittel fire som eksempel:

– Det første Jesus gjør i nesten alle situasjoner, er å se mennesker. Han kaller dem ved navn. Han snur opp ned på det at du først skal bli noe for så å bli bekrefta. Han så, han bekrefta og så utfordret han. Akkurat som han gjorde med kvinnen ved brønnen.

Vil gi videre

Sigrid Flesjå Olsen har jobbet med å bygge trosstyrkende konsepter for unge siden hun begynte i Acta – barn og unge i Normisjon i 2016.

– Hvorfor er du så opptatt av å treffe unge?

– Fordi det var helt ekstremt viktig for meg da jeg var 13 år gammel, at noen eldre ledere så meg. Vibeke og Pål Atle Normann, som var mine ledere da, så meg, utfordret meg og hjalp meg å bli trygg på meg selv. Det vil jeg også gi videre!

Sigrid Flesjå Olsen er opptatt av å gjøre evangeliet enkelt og håndgripelig for unge.

Unge tar egne valg

Ifølge forskning bestemmer mange seg for hva de vil tro før de er 15 år, mener Acta-arbeideren.

– Utviklingsprosessen som skjer i den alderen, gjelder ikke bare kroppen. Det gjelder verdier. Mange tar egne valg for første gang på denne tiden, sier Flesjå Olsen.

Flesjå Olsen utfordrer misjonsorganisasjoner og kirker til å tørre å fortelle om Jesus til unge uten innpakning.

– Vi må ikke tenke at vi skal pakke det inn i fint gavepapir. Vi trenger ikke å ha det superkoslig, og så til slutt snakke om Jesus. Unge er ofte mer reflektert enn vi tror, og de trenger at vi snakker sant og ærlig om livet, sier hun.

– Ikke avdanka

Det er ikke bare ungdommer i tyveåra som skal være ledere i ungdomsarbeid, påpeker Acta-arbeideren.

– Du er ikke avdanka som ungdomsarbeider når du har bikka 40, sier Flesjå Olsen og fortsetter:

– Jeg tror generasjonsgapet er mindre enn før, og at ungdommer i større grad ønsker å være med familien sin. Og noen trenger en trygg voksen mer enn en kul 18-åring, selv om vi trenger begge deler.

Hjem og kirke hører sammen

Acta har mange ulike typer lokallag, og arrangerer leirer og festivaler for unge året rundt.

– Fremover ønsker vi i Acta å knytte hjem og kirke tettere sammen. Vi vil ikke overlate ungdomsarbeidet til tilfeldighetene, og vi vil bygge flere grensesprengende fellesskap, avslutter hun.

Les mer om Acta sine ulike konspeter på acta.no