Flere positive til brukte julegaver

Tre av medarbeiderne i Galleri Normisjons butikk i Oslo viser fram aktuelle julegaver til Omatt-leder Magne Rydland. Fra venstre: Inger Alsaunet, Diane Mortensen og Elise Gøystdal. 

Ola Nordmann blir stadig mer positiv til brukte julegaver. – I en tid med høye levekostnader er det penger å spare ved å kjøpe julegaver i en gjenbruksbutikk, mener gjenbruksprofil. 

Tekst og foto: Arne Sæteren – publisert 14.12.22 

Magne Rydland, daglig leder i Omatt, en bransjeforening for ideelle gjenbruksaktører, forteller at han og kona kjøper brukte julegaver. 

– Spesielt finner vi mye til barnebarna våre i en gjenbruksbutikk, blant annet leker, puslespill og bøker, sier han. 

Flere forbrukerundersøkelser forteller at antall mennesker som er positive til brukte julegaver er langt høyere enn de som gir eller mottar slike gaver. Mest positive er tenåringer og unge, voksne mennesker. 

Kledd i brukte klær 

Magne Rydland møter oss, selvfølgelig kledd i brukte klær, i Galleri Normisjons butikk i Oslo.  

– Alt, unntatt skoa, har jeg kjøpt i en av våre gjenbruksbutikker, forteller han og viser til at klær er den varegruppen som har hatt størst omsetningsøkning de siste årene.  

– Spesielt er merkeklær populære, og for tiden er det stor etterspørsel etter Lewis 501 bukser. Pakker med brukte klær vil nok derfor ligge under juletreet i mange hjem i år. 

Julepynt 

Rydland forteller at november og desember er de beste salgsmånedene for de aller fleste gjenbruksbutikkene i Norge.  

– Gjenbruksbutikkene er flinke til å promotere sesongvarer. Kundene kan derfor nå gjøre noen gode kjøp av julepynt og julebelysning. Her kan vi spare både penger og miljø, sier han. 

Omatt har 15 medlemsbedrifter, deriblant Normisjon, med til sammen 131 butikker. 6000 frivillige medarbeidere er engasjert og samlet omsetning, brutto, for medlemsbutikkene er 168 millioner kroner i 2021.  

Magne Rydland, daglig leder i Omatt, forteller at han og kona kjøper brukte julegaver:
– Spesielt til barnebarna våre, blant annet leker, puslespill og bøker.