Ga KG-aksjonen knallstart

Du har kanskje allerede hørt om Albert Sjåvåg? Det er i tilfelle ikke så rart. På ett døgn samlet han inn 100.000 kroner til årets KG-aksjon!

23. august 2019
Tekst Sigrid Rege Gårdsvoll
Foto Privat

Butikksjef Christian Hagen og Albert Sjåvåg. Foto: Privat

Onsdag denne uka gikk startskuddet for KG-aksjonen, men Albert (15) hadde planlagt sin innsamlingsidé i månedsvis: Han fikk sjefen på Meny Drøbak til forplikte seg til å gi én krone til prosjektet for hver «like» Albert fikk på en videosnutt han la opp på sosiale medier mandag kveld.

Albert hadde om lag 500 følgere på instagram da han la ut videoen, og han og butikksjef Christian Hagen så for seg at det hele ville ende på maksimalt 2-3000 kroner totalt. I løpet av kort tid tok det imidlertid helt av, da flere kjente artister delte Alberts video. Hagen måtte sette strek på 100.000 kroner, i samråd med Meny sentralt. Albert kunne altså notere seg for en betydelig sum allerede før aksjonen formelt var sparket igang, og oppgir nå på sin egen innsamling på bidra.no at han har som mål å samle inn 105.000 kroner totalt.

Innsamlingen er allerede omtalt i flere medier, både VG og Dagen har lagt merke til videoen. Albert forteller til Dagen at han har lært mye av stuntet, ikke minst om hvor stor kraft det er i sosiale medier.

– Det har blitt en del oppmerksomhet på skolen. Alle er så glade for at vi har fått samlet inn så mange penger allerede, sier han.

Koordinator for aksjonen ved KG, Kristin Måge Areklett sier at det Albert har gjort er innsamlingsrekord for en enkelt elev

KGs elevaksjon 2019 har mottoet «Verdifull» og støtter utdanning og kampen mot menneskehandel i Bangladesh, i samarbeid med Normisjon. Elever og lærere fra KG besøkte Bangladesh i begynnelsen av august for å se prosjektene på nært hold.

– Jeg har aldri vært borti noe lignende før, sier innsamlingsrådgiver Camilla Gullbrekken, som har ansvar for KGs elevaksjon fra Normisjons side. – Jeg tenkte da jeg så videoen at den hadde potensial, men at det skulle gå så viralt, det vet jeg ikke om jeg hadde våget å håpe på.

Gullbrekken påpeker at KG-elever historisk har vært flinke til å komme opp med kreative metoder for å samle inn stadig større beløp til sine aksjoner, og mener denne starten lover godt for resten av årets aksjon.

– Vi er veldig imponert over Albert og gleder oss til å se hva han og medelevene kommer opp med i resten av aksjonsperioden.