Gir ut bok om Mali

Forfatterne sammen med forlegger og initiativtaker Steinar Kristiansen da boken kom fra trykkeriet ca 1. juli.

At det skulle bli 40 år med tjeneste i Mali hadde han aldri trodd, forteller Alf Halvorsen. Nå har han og kona Hilde Halvorsen skrevet bok om arbeidet.

Tekst: Inga Lill Nyvoll – Foto: Privat – Publisert: oktober/2022

– Jeg kan ikke skryte av at jeg har vært så sterk, forteller villmarksmisjonæren Alf Halvorsen i det han pakker ut ferske bøker fra trykkeriet og mimrer tilbake til årene med tjeneste og arbeid i Afrika.

– Jeg ser det heller slik at hvert år jeg har fått i Mali har vært av nåde og en gave. Det er nemlig ikke en selvfølge at det bare skal være gøy og spennende å være misjonær, forklarer han.

– Da vi kom til Mali var jeg den som slet mest med å tilpasse meg til omgivelsene og varmen. Jeg tenkte at jeg bare måtte holde ut perioden på fire år som vi hadde bundet oss til. Som misjonæren som skulle forandre verden føltes plutselig fallhøyden veldig stor.

Men mange år i Afrika ble det. Nå gir ekteparet ut bok om Normisjons 40 år i Mali.

Mali

Normisjon har drevet arbeid i Mali siden 1981 da ekteparet Aud og Jon Bovim ankom som de første misjonærene til hovedstaden, Bamako. Ikke lenge etter, i 1982, kom ekteparet Halvorsen til Afrika.

«Misjon er ikke noen lettvint sak. Misjon er langsiktig investering i det mest bærekraftige i denne verden, nemlig Guds menighet» skriver Halvorsen innledningsvis i boken Men noe falt i god jord – 40 år i Mali.

– Med boken ønsket vi på en lettlest måte å gi et realistisk inntrykk av det Normisjon har bidratt til å skape i Mali. Boken er ikke en seiersrapport, men et realitetsbilde.

Ekteparet har gått igjennom tusenvis av lysbilder, flere hundre digitale bilder og mange papir-bilder i prosessen med å lage bok.

– Det er jo litt ekstra gøy når du skal fortelle om arbeidet; at du kan vise historien også med bilder, sier Alf Halvorsen.

Vitnesbyrd

I boken finner leseren også personlige historier fra mennesker som har blitt kristne gjennom arbeidet over årene.

– Det har vært spesielt å få høre historiene til flere av de vi kjenner på nytt. Noe overrasket meg og noe visste jeg fra før. Hilde felte flere gledestårer i prosessen med å løfte frem historiene deres, forteller Halvorsen.

Alle inntektene fra boken går til Normisjons internasjonale arbeid.

Femtiden i Mali

Siden ekteparet Halvorsen begynte å arbeide i Mali, har de blitt evakuert to ganger. En gang i 2012 og i 2013. På grunn av sikkerhetssituasjonen er fremtiden for Normisjons arbeid i landet usikker. Akkurat nå (per oktober 2022) er Halvorsen omplassert i nabolandet Senegal.

– Hva skjer med kirken om vi må helt ut av landet? – Vi sitter med følelsen av at kirken i Mali er sterk nok til å greie seg videre uten oss. Vi har aldri vært der for å styre, men for å engasjere. Selv om nærværet vårt er viktig for dem ennå, har vi ikke posisjoner som gjør dem avhengige av oss, sier Halvorsen.

– Hvordan kan vi be for Mali nå?

– Gud kan gjøre under i dette også. Be om at kristne må vise klokskap og at de blir respektert som en lovlig religiøs uttrykksform.

KJØP BOKEN:

  • På grunn av lokale støttepartnere som har støttet bokutgivelsen, går pengene uavkortet til Normisjons internasjonale arbeid.
  • Boken koster 298 kroner.
  • Bestilling: Ta kontakt med Alf og Hilde på alf.halvorsen@gmail.com