Øker satsing på gjenbruk i Normisjon

Anita Næss Thorängen og Martelita Johannessen gleder seg over veksten i Galleri Normisjon. Her foran Galleri Normisjons butikk i Oslo. 

Galleri Normisjon er i vekst. Dette året åpnes to nye butikker på Vestlandet og en i Midt-Norge. – Vi får stadig henvendelser om å starte butikk, sier gjenbruksleder i Normisjon.

Tekst og foto: Arne Sæteren – Foto: Normisjon – Publisert: 02.05.23

Anita Næss Thorängen, daglig leder i Galleri Normisjon, forteller at det åpnes en gjenbruksbutikk i tilknytning til Misjonssenteret i Bergen sentrum 4. mai og i juni regner hun med at de også er i gang i Trondheim. Butikken der er i tilknytning til Norkirken Trondheim Salem.

Hun tror dette året er starten på en større vekst i Galleri Normisjon. 

– Vi får stadig hevendelser fra mennesker som vil starte en gjenbruksbutikk, og flere av våre regioner ser at dette kan gi verdifulle inntekter til misjonsarbeidet. Det er også et ønske fra landsstyret i Normisjon at vi skal ekspandere fordi dette gir organisasjonen flere bein å stå på.

– Klare til å starte

Den tredje butikken planlegges i Førde i Region Sogn og Fjordane. 

– Der har vi et godt egnet lokale på handa i byens sentrum, og går alt etter planen kan vi åpne dørene der ut på høsten, forteller Anita Næss Thorängen, som nylig deltok på årsmøtet i denne regionen.

– Der møtte jeg jeg mennesker som er klare til å starte en gjenbruksbutikk. I Førde har NMS allerede en slik butikk, og de ønsker oss velkommen til byen fordi de tror det er behov for en butikk til. De opplever ikke dette som konkurranse, men at det kan bli en vinn-vinn-situasjon for begge organisasjonene, forteller hun.

– Stødigere bein å stå på

Jostein Bildøy, regionleder i Sogn og Fjordane, mener gjenbruksbutikker kan gi regionen et verdifullt økonomisk tilskudd.

– Vi ønsker å gi arbeidet i regionen og ytremisjonsarbeidet stødigere bein å stå på. Klarer vi å starte flere butikker, vil det gi enda større inntekter. Derfor har vi utfordret våre medlemmer i større, sentrale tettsteder om å se om det er mulig å starte butikker der.

Den andre grunnen til at regionen ønsker å starte gjenbruksbutikker er ut ifra en diakonal målsetting.

– Vi tror slike butikker kan bli gode arenaer for fellesskap, sier regionlederen.

Jostein Bildøy forteller at de er startgropa med å rekruttere mennesker til butikken i Førde.

– Det er behov, både for noen som kan sitte i styret og medarbeidere til butikken. Vi har begynt å gjøre dette kjent i regionen og har tatt direkte kontakt med noen personer, forteller han.

Ny medarbeider

Helt siden Anita Næss Thorängen begynte som daglig leder i Galleri Normisjon har hun stort sett vært den eneste ansatte i avdelingen. Nå når kjeden er i vekst, er hun glad for at det er ansatt en ny medarbeider. I slutten av april begynte Martelita Johannessen, fra Lesja i Viken, som gjenbrukskonsulent og en av hennes oppgaver blir å følge opp regioner og andre som vil starte nye butikker.

– Hennes allsidige erfaring, blant annet fra klesbutikker, kommer veldig godt med i dette arbeidet, sier hun. 

– Et inspirerende sted

Martelita Johannessen forteller dette om hvorfor hun søkte stillingen:

– Jeg ønsket en stilling som var litt kreativ, samtidig som man kunne arbeide for en større sak, og inntjeningen kan være en velsignelse og berikelse for andre, sier hun og fortsetter: 

– Jeg opplever at Galleri Normisjon er et inspirerende sted, med virkelig pågangsmot, handlekraft, hjerterom, glede og tjenersinn blant de engasjerte frivillige. Og inntjeningen går til viktig arbeid rundt om i verden, så vår innsats beriker andres liv globalt.