Glendrangeposten: Tomflasker blir til mat i Mali

Rett før jeg reiste hjem på sommerferie skrev jeg om den vanskelige situasjonen i Mali i år. Det var lite regn i fjor sommer og mange sliter med å få nok mat. En av tanteungene mine fant ut at hun ville få med seg klassen for å gjøre noe med det. I løpet av sommerferien har pant for tomflasker havnet på sparegriser for til slutt å bli «mat til Mali». 

16. august 2018
Tekst og foto Therese Glendrange

Mandag 13. august var nesten hele klasse 3A på Søyland skole samlet til en liten tyvstart på skoleåret. De kom i følge med foreldre, noen småsøsken og sparegrisene sine. De skulle telle opp hvor mange penger de hadde klart å samle inn gjennom å pante flasker i sommerferien.

Jeg fikk være med på gruppebilde med klassen

Jeg fikk møte klassen og fortalt litt om Mali og situasjonen der. Nå når vi har opplevd en sommer med lite regn, så kan vi kanskje lettere sette oss inn i hvordan det er å lengte etter regn og skanne himmelen for et lite tegn på en mulig regnsky. I Mali er regntiden fra juni til oktober. I løpet av denne tiden må de få det de trenger til å spise resten av året. I fjor stoppet regnet en måned for tidlig. Noe mais ble berget inn, men mesteparten av hirsen og peanøttene ble bare stående og tørke bort. Det ble en av de hardeste årene på lenge, selv om det har stått lite om det i norske medier. Noen steder er mellom 25-30 % av befolkningen avhengig av hjelp av familie og naboer for å få nok å spise. I Kayes-regionen, der Normisjon arbeider, er 20 % kronisk feilernært. Det vil si at selv om de spiser, så får de ikke i seg nok eller riktig mat til å ha krefter og energi til å dyrke for eksempel maten de trenger til neste år.

Etter litt informasjon om Mali var det på tide med det mest spennende. Opptelling! Klassen fikk hjelp av foreldre og lærer Heidi til å telle opp pengene. Resultatet er overveldende.

Olivia, Hedda og Signe er spent på hvor mye de har klart å samle inn.

Elevene har fått 24 sparegriser fra SR-banken. Grisene kunne de bruke til å samle penger på i løpet av ferien. Og så var det klart for pantedugnad. Noen har pantet mye, noe har pantet litt mindre. Noen har vært bortreist store deler av sommerferien, andre har fått god hjelp av onkler, tanter, naboer og besteforeldre. Noen har fått hjelp av helt fremmede. Olivia og Signe fortalte at en dag de var i butikken for å pante, så kom en dame bort til dem og spurte hva de skulle med så mange flasker. De svarte at det ikke var til dem, men til et skoleprosjekt og pengene skulle gå til Mali. Da de kom til kassa, kom damen bort til dem og ga dem 50 kroner til prosjektet.

Morris prøver å få med seg alle mynter og sedler som har gjemt seg i grisens krinker og kroker.

9 455 kroner har klassen klart å samle sammen i løpet av sommerferien! Det er penger til to og et halvt tonn med hirse! Eller nok mat til 13 familier i en måned. Litt av en innsats i løpet av sommerferien.

En stor tusen takk til foreldre og elever i klasse 3A !

Lærer Heidi holder styr på opptellingen.