«Grand opening» for Galleri Normisjon Bjørkelangen

Ordfører Gudbrand Kvaal (Sp) klipper båndet mens Dag-Finn Gram Førrisdahl spiller fanfare.

Normisjons nye gjenbruksbutikk ble torsdag åpnet med både fanfare og båndklipping. 

Tekst og foto: Terje Holmedahl – Publisert: 22.04.22

«Jeg er en samler og er opptatt av gjenbruk og ombruk»

Slik åpnet ordfører Gudbrand Kvaal (SP) sin tale ved åpningen av Galleri Normisjon sin nye gjenbruksbutikk på Bjørkelangen, den tiende i rekken.

Han fortsatte å snakke om «kjøp og kast» som et samfunnsproblem og alle de unødvendige gjenstandene vi alle har hjemme.

– Når noe av dette kan bli til nytte for andre, er vi med på å fremme bærekraft og det vi kaller en «sirkulær økonomi», fortsatte ordføreren og henviste til FNs Bærekraftmål nr 12: «å sikre bærekraftige forbruks- og produksjonsmønstre».

De nybakte butikkmedarbeiderne fikk det travelt torsdag.

God beliggenhet
Musikeren, Dag-Finn Gram Førrisdahl, framførte sin nykomponerte fanfare i det ordføreren klippet båndet og erklærte Galleri Normisjon Bjørkelangen for åpnet.

Carl Fredrik Havnås, som leder Bjørkelangen næringsforening, uttrykte stor tilfredshet med det nye tilskuddet i forretningslivet i «Landsbyen Vår Bjørkelangen». Han løftet fram den fine beliggenheten, rett imot den nyoppussete stasjonsbygningen der Frivliighetssentralen har flyttet inn og med elvebredden og parkanlegget rundt.

Og her i Lundberggården var jeg mye som barn, i likhet med alle andre som har vokst opp på Bjørkelangen, sa Havnås, som også gjorde et nummer av at det er Normisjons butikk. 

– Jeg vokste opp tvers over veien for Bedehuset og har et svært stort antall stjerner fra søndagsskolen!

Vil bli en møteplass
Unni Skullerud Førrisdahl, som sammen med Turid Kind Ekroll er butikksjef, holdt åpnngstalen og ledet seremonien som hadde samlet mange mennesker. Hun henviste til Aurskog-Høland kommune sine verdier: «muligheter, miljø og mangfold».

Fra v.: Anne-Cathrine Gram Degnes (Rakkestad), Marit V. Bunæs (Hemnes) og Solbjørg Spjudvik (Hemnes). Marit skal jobbe i butikken.
– Jeg kommer fordi det å støtte Normisjon er det beste jeg vet, sier Anne-Cathrine, som også kan fortelle at de er fem søsken til stede. Den som har lengst vei kommer fra Sarpsborg, og fanfare-trompetisten er en annen bror.

– De kan vi gjerne underskrive på. Men jeg har funnet fram tre andre verdiord på m, som kanskje kan sammenfatte hva vi vil med denne butikken; «miljø, møteplass og midler», sier Unni Skullerud Førrisdahl og fortsetter:

– Vi fremmer miljøsaken, men vil gjerne at dette skal være en møteplass, – et sted der folk kan sette seg ned, ta en kaffekopp og slå av en god prat. Og så går overskuddet, midlene, til drift av Fossheim leirsted og til utdanning for utsatte grupper av barn og unge i Bangladesh.

Hans Martin Løhren serverer kake til ordfører Gudbrand Kvaal.

Vinn-Vinn
Anita Thorängen, leder for Galleri Normisjon sentralt, gratulerte de 25 dyktige og ivrige medarbeiderne med butikken, så vel som bygda hun selv kommer fra og bor i. Oppstarten her på Bjørkelangen har gått veldig raskt, sa hun og berømmet ildsjelene for at det ble mulig.

Til normisjon.no sier Thorängen at det var naturlig å satse på kommunesenteret, der folk fra hele kommunen samles.

Det er bare ei mil til NLM Gjenbruk på Løken og snaue tre mil til Galleri Normisjon på Sørumsand. Er det plass til denne butikken?

– Ja, sier Thorängen og smiler overbevisende.

– Det har vist seg mange steder at når det kommer en ny gjenbruksbutikk, øker omsetningen hos de andre også. Her snakker vi «vinn-vinn».