Myten om et bedre liv

I Ousmans lokalsamfunn i Tomora forbindes det ære og status for en familie med at de unge mennene forsøker seg på den livsfarlige ferden til Europa.

Ousman er den eneste i søskenflokken igjen på hjemstedet, og det er kjærligheten til moren som holder ham tilbake, ellers ville også han ha reist til Europa.

Mange unge mister livet i Middelhavet på veien. For hver av de som klarer seg, er det flere som ikke finner arbeid og ender lutfattige på gata eller i herberger.

Noen klarer seg og får jobb, og sender penger og brev hjem som bidrar til å holde varm myten om reisen til et bedre liv. Lokalsamfunnet er nesten ribbet for unge som kan bygge byens fremtid.

Sammen med vår lokale partner NPPM ønsker Normisjon å skape fremtid og håp i Tomora. Vi jobber for at unge menn som Ousman blir værende og hjelper til med å bygge opp sitt eget lokalsamfunn gjennom holdningsarbeid, lån for å starte inntektsbringende foretak, og forbedring av landbruket for å styrke matsikkerheten.

Ousman ønsker å skape seg en fremtid i Mali. Normisjon vil hjelpe. Vil du?

Klar for forandring

Mali ligger i den urolige Sahel-regionen, i det tørre savannebeltet sør for Sahara. De siste årene har det vokst frem stadig eskalerende konflikter i en rekke land i regionen. I Mali brøt det ut uroligheter i 2011, som siden har blitt verre år for år. Islamistiske terrorgrupper utnyttet situasjonen og utfører jevnlig terrorangrep, hovedsakelig i nord- og sentral-Mali. IS har utpekt Mali som et satsingsområde etter nederlaget i Syria og Irak.

Mange steder har langvarig og ødeleggende tørke ødelagt økonomien i jordbruket og ført til omfattende sult og folkeflyttinger. Det er få jobber og livsgrunnlaget minker år for år. Stadig flere av de som risikerer livet for reisen over Middelhavet på vei mot Europa kommer fra Mali.

Noe er imidlertid i ferd med å skje. Ousman og flere andre har startet foreningen ‘Ne Pars Pas en Mer’ (NPPM – Ikke reis over havet). Normisjon jobber sammen med dem i Tomora for å skape endring. Prosjektet skal stimulere til opprettelse av arbeidsplasser, gi lån til de som ønsker å starte noe, og gi opplæring i effektivt landbruk.

Fremfor alt må mentaliteten på steder som Tomora endres. Ousmans jevnaldrende og de unge i samfunnet må se at det ikke bare finnes muligheter i Europa, men at fremtiden kan finnes også i Tomora.

Du kan støtte prosjektet på følgende måter:

1. Gi en gave med kort her
2. Vipps til 569537 (gå inn på ‘Kjøp og betal’)
3. Send SMS med kodeord Høst til 26606 og gi valgfritt beløp
4. Konto: 1503 02 13 537 – merk: Høst