Ingen grenser

Høsten 2019 starter Alta folkehøgskole opp en egen linje for elever med lett psykisk utviklingshemming. – Vi tror det vil være positivt for alle på skolen, sier rektor Henning Iversen. 

18. oktober 2018
Tekst Sigrid Rege Gårdsvoll
Foto Alta fhs

Iversen mener at skolen har alle forutsetninger for å gi elever med utviklingshemming et godt tilbud. 

– Skolen er veldig godt tilrettelagt for mennesker med psykisk utviklingshemming. Den ligger midt i naturen, og naturen er linjens hovedfokus. Elevene skal delta på ulike friluftsaktiviteter med de andre elevene, som hundekjøring, overnatting i telt både sommer og vinter, skiturer og enda mer, forteller Iversen. 

«Friluftsliv Ingen grenser» har i første omgang plass til seks elever, og tilbudet er for elever fra 19 år og oppover.

– Vi tror det er et behov i Troms og Finnmark for denne gruppe elever. De skal bo og virke sammen med de andre elevene i hverdagen og det betyr at de vil få masse botrening, noe de vil ha nytte av senere i livet. Denne gruppen elever vil også gi de andre såkalte funksjonsfriske elevene mye berikelse som de også vil ha nytte av, sier Iversen.

Linjen skal også hjelpe elevene med å utvikle selvstendighet og få økt selvtillit.

– De vil oppleve ny mestring både inne og ute i naturen og de vil bli en av det fine sosiale fellesskapet som råder på skolen. Alle elever sier at ett år på folkehøgskole er det beste de har opplevd i livet, og det tror jeg det også vil bli for disse elevene.

– De skal bli en naturlig del av skolen og det sosiale livet her. Det handler om at de skal få komme litt ut av komfortsonen og å få være seg selv. I sum betyr det at de, etter dette året, vil utvikle seg som menneske, både sosialt og med nye ferdigheter som de vil ha nytte av resten av livet, sier Iversen.

Les mer om Alta folkehøgskole på deres nettsider eller ta kontakt med skolen på e-post for mer informasjon om linja Ingen grenser

Relatert innhold

Fra papirløs til fri

Hun giftet seg med en jordløs uten å vite det, og fikk et liv preget av bekymring og angst for fremtiden. Nå er det snudd til håp.

Read article "Fra papirløs til fri"

Den hemmelige sangen

Hvordan driver vi misjon når det blir stadig farligere, og hvordan snakker vi om det vi må holde hemmelig?

Read article "Den hemmelige sangen"

Nye fellesskap er mogleg

I det gamle bedehuset frå 1923 på Sandane har det siste året vore yrande liv. Korleis har dette skjedd? 

Read article "Nye fellesskap er mogleg"