Overrasket av Guds stemme

I denne intervjuserien vil du finne vitnesbyrd fra ulike mennesker i hele organisasjonen vår. Dette er nummer åtte i serien.

Mot slutten av studiet strevde Carl Erik Waaler med å se noen fremtid for seg selv. Så hørte han en stemme som snakket til han. 

Tekst: Normisjon – foto: privat – publisert: 10.02.23

– Noen dager på jobben er tyngre en andre. Da minner jeg meg selv på at Gud har kalt meg hit og at han har sagt at jeg ikke skal miste motet, sier Carl Erik Waaler innledningsvis.

Jobben han snakker om er lærerjobben han har hatt i over 13 år på Solborg folkehøgskole. Skolen er eid av Normisjon Rogaland, og i dag er Waaler avdelingsleder med ansvar for 14 forskjellige linjer. 

Men at Waaler skulle bruke store deler av livet sitt på å jobbe med ungdom, var ikke noe han så for seg da han skulle avslutte studiene. 

Da var han på et mørkt sted i livet, og klarte ikke å se noen fremtid for seg selv.

Fryktet for fremtiden 

– For 13 år siden jobbet jeg med å fullføre bachelorgraden min i idrett og friluftsliv. Men jeg hadde begynt å havne bakpå i studieløpet, og måtte innse at jeg ikke kom til å klare å fullføre. Det ble et stort nederlag for meg, sier Waaler. 

Han forteller at han slet med frykt og angst i denne perioden, og at vanskelige spørsmål rundt fremtiden stadig plaget han: 

«Hva skal jeg bruke livet mitt på? Skal jeg reise utenlands som misjonær? Kan Gud i det hele tatt bruke en som meg? »

Så skjer det

Waaler forteller at han ba mye til Gud, og at han en dag tok frem Bibelen for å lese og søke Guds ledelse for fremtiden.  

– Men etter bare noen få minutter sovnet jeg på gulvet, forteller han lattermildt. 

Kort tid senere opplevde han likevel noe som skulle bli retningsgivende for resten av livet hans. For plutselig blir han røsket ut av søvnen av en tydelig stemme som sier: 

«Les profetene».

Fortumlet begynner Waaler å bla i de gammeltestamentlige profetene. I det han kommer til Esekiel 2 er det som om de eldgamle ordene Gud taler til Esekiel får nytt liv, og at Gud snakker direkte til ham. 

Det første han leser, er: 

«Menneske, reis deg opp så skal jeg tale med deg.» (Esekiel 2,1)

– Jeg reiste meg opp sporenstreks, sier Waaler og ler, og forteller at han kjente på en stor ærefrykt og ydmykhet.

Så leste han videre.

Han leste at Gud kalte ham til å gå til «sitt eget folk», til «barn med harde hjerter». Videre leste han at han ikke skulle miste motet, selv om «barna» han ble sendt til kunne være trassige. Til sist leste han at Gud kalte han til å tale Guds ord «både til de som vil høre, og de som ikke vil høre».  

– Da jeg var ferdig med å lese var jeg veldig berørt. Det var som at Gud så meg i den situasjonen jeg var i, og kalte på meg, forteller Waaler rørt. 

Ikke nubbesjans

Ikke lenge etter denne kallsopplevelsen kommer kona til Waaler hjem og forteller at hun har kjøpt et prøveabonnement på en kristen avis. Verken hun eller Waaler er noen ivrige avislesere, men kona anerkjenner at hun lot seg lokke til å abonnere i håp om å vinne et par Air Pods. 

Få dager senere dukker det opp en stillingsannonse i avisen. Solborg folkehøgskole har en ledig undervisningsstilling for en person som har et hjerte for ungdom og som liker friluftsliv.  

– Jeg trodde ikke at jeg hadde nubbesjanse. Jeg hadde jo tross alt bare en havarert bachelorgrad i lomma, sier Waaler.

Men påfølgende mandag var han ansatt. Nå skulle han jobbe med ungdom.

En større hensikt

Samme høst fullfører Waaler studiet sitt med en ny visshet om at livet ikke handlet om hva han presterte, men om hva Gud kunne få til gjennom ham. 

– Det ble tydelig for meg at Gud hadde en plan for livet mitt og kunne bruke meg, sier Waaler.

– Når de tyngre dagene kommer, minner jeg meg selv på hva som skjedde den dagen jeg lå på gulvet og sov og ble vekket av Guds stemme – og på hva Han har kalt meg til.

Les hele Esekiel 2 her: www.bibel.no