Lærer norsk på Galleri Normisjon

Laskin Darek er det nyeste tilskuddet av frivillig mannskap på Galleri Normisjon på Askøy. Han er flyktning fra Syria, og ønsket seg noe å gjøre på dagtid i tillegg til skolegang.

29. oktober 2018
Tekst og foto: Normisjon Hordaland

Per Ove Uthaug og Laskin Darek er blitt gode arbeidskamerater på Gjenbruksbutikken.

– Her er det bra å være og jeg lærer meg norsk, sier Laskin Darek.

– Vi synes det er veldig kjekt å ha Laskin her. Han er positiv og arbeidssom. Han er egentlig bilmekaniker av yrke, og liker å kjøre bil. Han har imidlertid ikke norsk sertifikat, så den saken jobbes det med. Han drømmer om å kjøre buss, sier daglig leder Per Ove Uthaug i Galleri Normisjon Askøy.

Praktiserer norsk
De to arbeidskameratene kommuniserer på norsk, engelsk og ved gestikulering. De liker godt å jobbe sammen, og alle medarbeiderne i butikken finner tonen med Laskin.

– Du liker deg her, ikke sant? spør Per Ove. Laskin nikker og viser tommel opp.

– Fine folk her, sier Laskin som vil gjerne vil komme mange ganger i uken til butikken for å hjelpe.

– Han vil heller komme hit enn å gå mer på skolen. Her får han praktisert norsken, sier Per Ove. 

Snakke via Google
Å intervjue en som bare snakker litt norsk og litt engelsk, byr på noen utfordringer. Vi prøver oss ved hjelp av oversettelses-programmet til Google, slik at Laskin får se spørsmål som stilles på arabisk. Oversettelsesprogrammet tar inn norske ord og ut kommer en arabisk oversettelse til Laskin. Han svarer så godt han kan. 

– Laskin kom til oss gjennom kontakter på flyktningkontoret. Han er muslim, er gift og har åtte barn. Noen av barna bor her i Norge med han og kona, andre bor i utlandet, sier Per Ove. Han forstår at Laskin er svært fornøyd med å bo på Askøy og liker å hjelpe til i butikken som frivillig.

– For oss betyr det ekstra hjelp. Vi skulle gjerne hatt enda mer han kunne ta fatt i. Nå har vi lite møbler i sirkulasjon på grunn av veldig godt salg, og derfor er det ikke så mye som kommer inn og går ut som han kan bære, sier Per Ove.

Hyggelig og arbeidssom
Per Ove vil anbefale andre gjenbruksbutikker å ta inn folk som Laskin som kollega.

– Vi legger litt til rette slik at han skal lære seg norsk, og så passer vi på at arbeidstidene hans klaffer med bussen han må ta hjem. Laskin er en hyggelig og arbeidssom kar som vi er glade for å ha blitt kjent med og få være sammen med.