Livsglede for eldre

Klokka er ett og de eldre på dagsenteret ved Domkirkens sykehjem i Stavanger har nettopp spist middag. Rundt bordene svirrer noen smilende ungdommer i gule t-skjorter. De er ute på oppdrag i valgfaget «Innsats for andre» og går i 10. klasse ved KFskolen.

Skrevet av: Astrid Therese Simonnes, 04. januar 2018

Annika Berge sammen med to av brukerne av dagsenteret.

Det er en god stemning i rommet, med surrende stemmer i bakgrunnen. Nå er det tid for kaffe og kaffemat, og ungdommene setter seg ned i sofaene sammen med de eldre på dagsenteret. De eldre forteller historier til elevene, og de synes det er spennende å høre fra tidligere tider, om krigen og hvordan det var da de var unge. En av elevene, Lars Eivind Hinderaker (15), var spent før det første møtet.

– Da vi skulle til dagsenteret var jeg litt stresset for at noen av de eldre kanskje skulle bli litt sure og anta at vi bare var vanlige ungdommer som gikk rundt på gatene og gjorde «ungdommelige ting» som å stjele og slikt. Jeg var stresset for at de ikke skulle respektere meg. Men jeg ble positivt overrasket med en gang jeg kom der. De eldre var veldig koselige å snakke med, og jeg lærte mye. Jeg tenker at neste gang trenger jeg ikke å ta sorgen på forhånd, forteller Lars Eivind.

Valgfag på KFskolen

Elevene har selv valgt dette faget, som heter Innsats for andre, eller Godhet, som vi kaller det på KFskolen. Det går ut på å gjøre noe for andre, uten å forvente noe tilbake. Skolen har videre meldt seg inn i organisasjonen «Livsglede for eldre», som blant annet gir råd til hvordan ungdommer kan bety noe for eldre mennesker.

– Jeg har lært at når man snakker med eldre, trenger de ofte tid til å tenke seg litt om før de kommer med mange spennende historier. Da er det også viktig med respekt. Når man skal være et godt medmenneske er det viktig å ikke bare snakke om seg selv, men høre på de det andre har å si, forteller Julia Bruns (15).

Kommer godt overens

Hanne Sofie Thorkildsen på over 90 år, er en av brukerne av dagsenteret. Hun er godt fornøgd med å komme dit fire ganger i uken.

– Her trives jeg veldig godt, for vi har det veldig koselig. Det er kjekt å komme sammen, og det er alltid noe som foregår her. Av og til kommer det noen som spiller og synger, for eksempel. Jeg tror alle er veldig godt fornøyd, sier hun.

Hanne Sofie liker godt å få besøk av unge, og hun synes de kommer godt overens. Hun tenker at det er viktig å være sammen med folk og være åpen mot andre.

– Ofte blir det slik at de gamle sitter alene hjemme, mens her er det god kontakt, sier hun.

Hanne Sofie Thorkildsen trives godt på dagsenteret og er glad for besøk av elever fra KFskolen.

Signe Thorsen er en god venninne av Hanne Sofie. Hun er også godt over 90 år. De to møttes på dagsenteret for noen år siden, og gikk godt sammen fra første stund. Signe er på dagsenteret ved Domkirkens sykehjem tre dager i uken.

– Jeg gleder meg hver dag jeg skal komme hit, forteller Signe.

– Har disse damene noen gode råd til unge i dag?

– Det må være at de ikke trenger å grue seg til alderdommen, kommer det fra Hanne Sofie.

– Men vi må hjelpe til selv, skyter Signe inn. Vi må holde oss sosiale. Derfor holder vi oss så godt, sier hun, og begge ler.

De to har bare godt å si om Domkirkens sykehjem, og er også veldig glade for å få besøk fra ungdommene på KFskolen.

Bånd knyttes

En av ungdommene oppdager plutselig et skjerf som en av de eldre damene har på seg. «Det var fint», sier hun og bøyer seg fram mens hun ser på skjerfet, stryker på det og lurer på om det kan være et designerskjerf. Den eldre damen smiler og forteller hvor hun har fått det fra. Dette er bare et eksempel som viser et godt møte mellom unge og eldre mennesker. Noen har levd lenge, mens andre har levd kort. Likevel knyttes bånd og gode vennskap. 

Fakta:

  • KFskolen er en kristen grunnskole som holder til på Kampen i Stavanger. Skolen ble startet av Normisjon i Rogaland og IMI Kirken i Stavanger.
  • Domkirkens sykehjem ligger på Eiganes og de har et dagsenter-tilbud for eldre mennesker.
  • Organisasjonen «Livsglede for eldre» driver et utstrakt arbeid, blant annet for valgfaget «Innsats for andre» på norske ungdomsskoler.