Lunde frister med bøker i sommerferien

Katrine Masvie kommer med flere tips til bøker du kan lese denne sommeren.

Har du ennå ikke skaffet deg sommerlektyre, har Lunde Forlag løsningen. – Vi har flere spennende utgivelser i år og har satt ned prisen på flere bøker. Mange kan kjøpes på stevner og bibelcamper i sommer, forteller Katrine Masvie, redaksjonsleder i Lunde Forlag.

Tekst og foto: Arne Sæteren – Publisert: 23.06.23

Til sommeren i år foreligger bøker av både utenlandske og norske forfattere. Noen er nye, mens andre er opptrykk av kjente klassikere. Totalt for hele året har Lunde rundt 25 bøker på sin liste.

– Hovedsatsingen i år er bøker av den britiske forfatteren C. S. Lewis (1898–1963). Han er tema på Veritaskonferansen, en konferanse om trosforsvar på Bibelskolen i Grimstad. Dessuten er det 125 år siden han ble født og 60 år siden han døde, forteller Masvie.

Lunde forlag har i alt 14 Lewis-titler på utgivelsesplanen. De fleste har vært gitt ut på norsk tidligere, blant annet på Luther Forlag som nå er en del av Lunde Forlag. 

To av bøkene, Om bønn og Om salmene, har ikke vært utgitt i Norge tidligere. Sistnevnte er oversatt Andreas Kristiansen, redaktør i Lunde Forlag.

– En av Lewis-bøkene, Malacandra – Reisen, er allerede ute på markedet. Denne er del én av en romtriologi. Det neste bindet i trilogien og resten av bøkene fra C.S. Lewis skal være ferdige til Veritaskonferansen i slutten av oktober, forteller Masvie, og fortsetter: 

– I tillegg gir vi ut en revidert utgave av Oskar Skarsaunes veiledningshefte Myte og virkelighet. Det er en innføring i C.S. Lewis’ forfatterskap.

Nordiske forfattere

Blant nordiske forfattere trekker Katrine Masvie fram Kurt Hjemdal, Heidi Gellein, Olof Edsinger, Thomas Teglgaard, Ørjan Johannesen, Irene Alnes Krokeide og Stein Solberg.

– Kurt Hjemdal er førstegangsforfatter i serien Mester på ditt ord. Dette er en bok som gis ut hvert år med gjennomgang av kirkeårets tekster, og har vært skrevet av ulike forfattere. Videre kommer Heidi Gellein med sin femte bok hos oss, Modig tro, en andaktsbok vi vet vil ha stor appell hos kvinner, forteller Masvie.

Den onde i dagens verden

Olof Eidsinger fra Sverige har gitt ut flere bøker på norsk og har også vært med som forkynner og foredragsholder på en rekke arrangement i Norge. I oktober kommer han med en bok som på svensk heter Farliga för fienden.

– Den handler om den ondes tilstedeværelse i verden og hvordan dette kommer til syne i dagens samfunn. Samtidig gir vi ut danske Thomas Teglgaards roman Utdrivelse på nytt. Den kom først på norsk i 2005, forteller forlagsredaktøren.

I oktober kommer Ørjan Johannesen med en bok om kristen tro og psykisk helse. Johannesen er høgskolelektor ved Høgskolen Innlandet. 

To kjente forkynnere, Irene Alnes Krokeide og Stein Solberg kommer også med nye bøker i år. Førstnevnte gir ut andaktsbok, og Solberg har skrevet boken Kristusforeningen.

Hører på lydbøker

Katrin Masvie har 20 år bak seg i Lunde Forlag og har i årenes løp lest og vurdert svært mange innsendte manuskripter. 

– Mange av disse er skjønnlitteratur, og vi er nok innom fem til ti ganger så mange manuskripter som dem vi gir ut, forteller hun.

Når Katrine Masvie lukker kontordøra bak seg og går hjem, blir manuskripter og bøker i papir liggende igjen på kontorpulten.

– På fritida hører jeg på lydbøker, gjerne når jeg kjører bil. Mange av bøkene er historiske beretninger, og det er en lettvint måte å ta til seg lærdom på, mener hun.

Bodd i Moskva og i Kyiv

Hennes siste lydbøker er, Røde sirener – En ukrainsk familiehistorie av Victoria Belim og Noen kjenner mitt navn av Lawrence Hill. 

– Vår familie har bodd både i Moskva og i Kyiv. Dette blir derfor veldig nært, og det er spennende å høre om denne ukrainske familiens historie, sier hun og forteller at hun nå i sommer lytter til Terje Tvedts Verdens historie. Med fortiden som speil.

Fire forlag

Katrine Masvie forteller at flere og flere bøker selges direkte fra forlaget via deres nettside.

– Det er viktig for den kristne bokbransjen at de kristelige bokhandlene finnes, men ettersom flere av dem legges ned, er vi avhengige av direktesalg fra forlaget gjennom sosiale medier og vår nettside, sier hun og legger til:

– Heldigvis er det noen kristelige bokhandler igjen. De er gode samarbeidspartnere, og i sommer står lokale aktører for salg av våre bøker på flere stevner og bibelcamper.

Lunde Forlag AS består av fire forlag: Lunde forlag, Luther forlag, Veritas forlag og Sambåndet forlag. Eiere er Misjonssambandet, Normisjon og Indremisjonsforbundet.