Utsendinger fikk kongelige medaljer

Kristin og Erik Bøhler ble torsdag utnevnt som riddere av første klasse i den kongelige norske fortjenesteorden for sin lange tjeneste i Bhutan og Nepal. 

Kristin og Erik Bøhler etter at de fikk utlevert medaljer og diplomer torsdag 17.juni.
Tekst og foto: Inga Lill Nyvoll

Det var et tårefylt ektepar som torsdag formiddag ble utnevnt som riddere av første klasse i den kongelige norske fortjenesteorden. Kristin og Erik Bøhler er utnevnt for deres tjeneste for å bygge ut helsetilbud i Bhutan og Nepal.

Utsendingene ble både rørt og overrasket over utnevnelsen som de ble tildelt på Normisjons felleskontor i Oslo 17.juni.

– Dette er helt utrolig, og vi setter stor pris på å få denne utmerkelsen. Vi står sammen med alle vi har arbeidet med gjennom disse årene for dette har vi ikke gjort alene. Det er mange i Bhutan og Nepal som har gått ennå flere skritt enn oss, så denne deler vi med dem, sa Kristin og Erik da ekteparet fikk overrekt medaljen.

I 2020 kom ekteparet hjem igjen til Norge og avslutter denne sommeren tjenesten som Normisjons utsendinger etter nærmere 40 års engasjement.

– Enorm innsats
Fortjenesteorden ble innstiftet av Kong Olav i 1985 og tildeles «norske borgere for virke i utlandet og utenlandske borgere for virke i utlandet eller i Norge». Ordenstegnet er et Olavskors forgylt eller i sølv, med en krone i hver del av de fire hjørnene. Tegnet er også innfelt med et likearmet avrundet rødt kors med det kronede monogrammet til Kong Olav V i midten.

– Jeg har den ære på Hans Majestets Kongens instruksjon å overrekke dere tegnet på at dere begge er utnevnt til riddere av første klasse i den kongelige norske fortjenesteorden. Gratulerer, sa kansellisjefen, Marius Dirdal. 

Ekteparet (i midten) sammen med internasjonal leder i Normisjon (f.v), generalsekretær i Normisjon og kansellisjef Marius Dirdal.

– Dere har gjort en enorm innsats for helse- og velferdsutvikling i de områdene hvor dere har arbeidet. De tilstedeværende her i dag vet helt sikkert mye mer om deres innsats enn jeg, men mye har blitt gjort kjent for oss og for kongen, om de bidragene dere har gjort for å forbedre og berike livene til andre mennesker.

Mange år i tjeneste
Kristin og Erik Bøhler startet på sin første reise som utsendinger i 1983 hvor de var med å legge grunnarbeidet for et bedre helsetilbud i Bhutan. I 2004 flyttet de til Okhaldhunga i Nepal hvor de arbeidet på Okhaldhunga sykehus i 17 år.

Kjetil Vestel Haga, generalsekretær i Normisjon, som var tilstede under diplomutdelingen fortalte at ekteparet også har hatt en unik måte å engasjere andre for misjon. 

– Gjennom sin tjeneste for de marginaliserte har Kristin og Erik i en årrekke gjort en fantastisk innsats som utsendinger i Normisjon. Den tjenesten de står bak fortjener stor respekt og vi er som organisasjon meget stolte over å ha dem som våre. De varmeste gratulasjoner fra et samlet Normisjon og fra meg som generalsekretær, sa Haga. 

Ekteparet foran det kongelige slott med riddermedaljen på venstre side av brystet.

Vel fortjent, påpeker internasjonal leder i Normisjon, Tore Bjørsvik.

– Vi synes det er moro og vel fortjent at Kristin og Erik får denne anerkjennelsen. De har vært flotte representanter for Normisjon. Det viktigste av alt er at mange tusen mennesker i Nepal har fått grunnleggende helsetilbud, mye takket være innsatsen til Bøhler, sa internasjonal leder i Normisjon, Tore Bjørsvik.