Møtte Jesus i alterringen i Haslum kirke

I denne intervjuserien vil du finne vitnesbyrd fra ulike mennesker i hele organisasjonen vår. Dette er nummer ni i serien.

Livet handlet om fine klær, sminke og neste fest. Men etter et overraskende møte med Jesus ble alt snudd på hodet. 

Tekst: Normisjon – foto: privat – publisert 23.02.23

– Da jeg var ung ble jeg radikalt omvendt – i ordets rette forstand, smiler Kristin Bøhler (68).

Hun og mannen Erik har vært utsendinger for Normisjon i Bhutan og Nepal i over 25 år. I sommer ble de utnevnt til riddere av første klasse i den kongelige norske fortjenesteorden for sin utrettelige tjeneste for de fattige i Himalaya.

Men at Bøhler skulle bruke yrkeskarriæren sin på misjon, var helt utenkelig for henne da hun var ung. På den tiden hadde hun helt andre prioriteringer.  

– Da jeg var ungdom tenkte jeg helt ærlig bare på å bli godt likt – på sminke, klær og neste fest, forteller Bøhler åpenhjertig. 

Er dette alt?

Selv om det var gøy å gå fra fest til fest, fikk unge Bøhler etter hvert en stadig sterkere følelse av at det var noe i livet som manglet. 

– En dag kom jeg over en gammel, gotisk bibel. Jeg ble nysgjerrig og begynte å bla i den. Jeg tenkte: «Her kan det kanskje være noe», forteller hun. 

Bibelen tente et lite håp Bøhler, og en søndag «dumpet» hun derfor innom Haslum kirke i Bærum og ble med på en gudstjeneste. Da presten inviterte menigheten frem for å motta nattverd, kjente Bøhler at hun gjerne ville være med. 

– Jeg dumpet ned på alterringen sammen med de andre, forteller hun, og legger til:  

– Og der skjedde det. Jeg fikk et møte med Kristus. 

Overrasket i alterringen 

Det var idet hun skulle til å ta imot nattverden at hun plutselig fikk se Jesus. 

– Plutselig så jeg Jesu skikkelse, forteller hun. Jeg så at det var hans sårmerkede hender som rakte meg nattverdsbrødet. 

Reaksjonen til unge Bøhler var spontan: 

– Der og da bare visste jeg at den historiske Jesus fremdeles lever! Da jeg tok imot brødet ble livet mitt umiddelbart forvandlet – det var ingen tvil i min sjel om hvor jeg skulle gå, smiler hun. 

Alt snudd på hodet

For Bøhler ble møtet med Kristus i alterringen en radikal snuoperasjon fra hennes tidligere liv. Hun fikk et helt nytt verdisett. 

– Min første tanke etter opplevelsen, var: «hvem kan jeg hjelpe, hva kan jeg bidra med?»  

– Saken var at jeg nesten ble desperat etter å få det nye livet som boblet på innsiden ut. Jeg hadde endret meg så mye at jeg konstant var på utkikk etter Hans gjerninger, fortelle hun, og legger til:

– Øynene mine var blitt vendt utover meg selv.

Å få øye på Jesu ansikt

Bøhler presiserer at hun har møtt Jesus mange ganger etter at hun møtte ham i alterringen i Haslum kirke:

– Det var sterkt å møte Jesus i alterringen. Men det har vært like sterkt å møte Jesus i ansiktene til disse minste små på sosialkontoret i Okhaldhunga – de fattige, de funksjonshemmede, og de som ikke er noe verdt i andres øyne. 

Den erfarne misjonæren avslutter med en viktig oppfordring til oss alle:  

– Også vi i vår tid kalles til å få øye på Jesu ansikt i menneskene rundt oss.