Ny bok om norskamerikanske misjonærer

Tidligere redaktør i Santalen Torbjørn Greipsland er redaktør for en ny bok som er utgitt på Ventura forlag

Skrevet av: Normisjon, 08. januar 2018

Torbjørn Greipsland er redaktør for de to utgavene om norskamerikanske misjonærer.
Foto: Kari Undeland.

En utgave har tekst på norsk, Helt til jordens ende. 1000 norskamerikanske misjonærer, en på engelsk To the Ends of the Earth. 1000 Norwegian-American Missionaries.

Navn på over tusen misjonærer er med og 30 av dem er omtalt.

– De norskamerikanske misjonærene ofret virkelig liv og helse for å bringe det kristne budskapet til mennesker i land med uro, krig og sult. Det er på høy tid at deres dramatiske innsats blir kjent gjennom en bok, sier Greipsland. 

Mest informasjon er det om misjonærer i Kina, India og på Madagaskar foruten blant eskimoene i Alaska. Det er med en lengre artikkel om Lars O. Skrefsruds 16 måneder lange besøk i USA midt på 1890-tallet, der han holdt 364 prekener og foredrag. Et besøk som forfatteren N. N. Rønning skrev var det besøk som betydde mest av alle besøk i det norske i Amerika. Men det er ikke omtalt i de sentrale bøkene om det norske Amerika. Det er også med en artikkel om Kaerabani gutteskole basert på årsrapportene til misjonsprest Helland. En mindre artikkel om Naomi Torkelsen er med i boken, hun var en av de aller siste norskamerikanske misjonæren ei India. 

Informasjon om boken kan finnes på  www.emigrantforlaget.com og www.venturaforlag.no