Ny leder for Skjærgårds

Martin Daland er født det året Stiftelsen Skjærgårdsgospel ble etablert. Nå overtar 40-åringen fra Telemark som daglig leder for stiftelsen.

– Jeg gikk gjennom en prosess og flere mennesker rundt meg var med og ba for meg, og etter hvert ble det klart: Jeg klarte ikke å si nei, sier Martin Daland som er ny leder for Skjærgårds.
Foto: Thomas Strømstad. Tekst: Arne Sæteren

Daland kommer fra stillingen som hovedpastor og daglig leder i Skien misjonskirke hvor han har vært i ni år. I høst fullfører han et masterprogram i ledelse og menighetsutvikling. Han tiltrer sin nye stilling – i 50 prosent fra 1. oktober og i 100 prosent fra første desember. Daland overtar etter Jarle Storebø som har hatt stillingen i 25 år.

– Rett mann
Styreleder Tove Ripegutu Valle sier om ansettelsen: – Vi er svært glade for at Martin har takket ja til stillingen som daglig leder. Det er spennende å bytte leder etter 25 år, og vi opplever at Martin er rett mann til å lede og utvikle stiftelsen videre, på en god og strategisk måte. 

Martin Daland er fra Støle i Kragerø kommune, og det var nettopp i Kragerø Skjærgårds hadde sine første festivaler. I 2001 ble festivalen flyttet til Risøya i Tvedestrand kommune. 

Oppvokst i bedehusmiljø
– Jeg er oppvokst i bedehusmiljøet i Kragerø – midt i Skjærgårdsmiljøet. Dessuten var jeg mye på leirer i regi av Langesundsfjordens Indremisjonsselskap (nå Normisjon). Dette var ei viktig tid for meg, og det er i dette miljøet jeg har min identitet. Etter at jeg selv fikk familie, har vi vært flere ganger på disse festivalene. Det å begynne i Skjærgårds blir derfor som å komme hjem. Jeg har fått massiv respons etter at det ble kjent at jeg skal begynne i Skjærgårds. Det er veldig hyggelig, sier han.

– Jeg klarte ikke å si nei
Martin Daland forteller at han ble nysgjerrig da han fikk se at Jarle Storebø skulle gi seg som daglig leder i Skjærgårds:

Hvem skal overta etter ham? tenkte jeg. Men jeg trodde ikke at jeg kom til å søke selv. Dette hadde egentlig en årsak. Jeg trivdes svært godt i den jobben jeg hadde som hovedpastor i Skien misjonskirke, og jeg var dermed ikke på jobbjakt, sier Daland.

– Men da jeg leste utlysningen av stillingen i Vårt Land klarte jeg imidlertid ikke å legge dette fra meg. Etter å ha snakket med kona valgte jeg å søke. En slik stilling kommer sjelden og etter at jeg ble kalt inn til førstegangsintervju fikk jeg veldig lyst på stillingen. Jeg ble også kalt inn til en ny intervjurunde, og da jeg fikk tilbud om stillingen ble jeg både overrasket og glad.

Han fortsetter:

– Jeg tenkte også på menigheten her i Skien som jeg er leder for. Jeg gikk gjennom en prosess og flere mennesker rundt meg var med og ba for meg, og etter hvert ble det klart: Jeg klarte ikke å si nei. Nå er jeg trygg på at jeg har tatt rett beslutning – og jeg gleder jeg meg til å begynne!

Martin Daland bor i Skien og han skal ha sin base i Normisjons lokaler i Porsgrunn. Stiftelsen har også kontorer i Kragerø og Oslo.


Stiftelsen Skjærgårdsgospel:
*Nonprofit stiftelse med hovedkontor i Kragerø

*Fem festivaler, 2 omreisende festivalkonsepter

*Ca. 150 arrangementsdager i året

*Årlig rundt 40 000 dagsbesøkende – fra hele Norge