Nyfødt glede

Den mest populære av Okhaldhunga sykehus’ mange funksjoner fødeavdelingen og mødrehjemmet. Her kan kommende foreldre få bo før fødselen.

Tekst Amalie Holm 
Foto David Einan

Shanti og Bigutar har fått sitt første barn, og alt har gått bra.

Denne muligheten har Shanti Paudel Dahal og ektemannen Bigutar benyttet seg av. Shanti og Bigutar har lært mye om å være foreldre og alt som følger med det. På huset er det undervisning hver dag og foreldrene får ikke mat om de ikke deltar på undervisningen, spøker husets sykepleier. Legene er også delaktige med tett oppfølging av hver enkelt pasient. Bigutar sier at dette gir han og hans kone en trygghetsfølelse.

Før var det ikke vanlig i Nepal at mennene var involvert når konene fødte, men mødrehjemmet åpnet opp for at foreldrene kan være sammen om situasjonen. Her får de en seng, undervisning og mat for 1000 rupi. Etter fødselen er de på sykehuset ett døgn etter fødselen om alt har artet seg som det skal. Shanti og Bigutar bodde på mødrehjemmet i 11 dager før hun endelig fødte en liten gutt 12. desember. Han fikk navnet kalt Sangharse.

Det var en smertefull fødsel. Barnet ble til slutt tatt med vakuum og mor hadde lenge vondt i rygg og knær. Far forteller om mye nervøsitet, men fellesskap med andre fedre hjelper. Far er også sliten, men smiler stolt og viser fram gutten sin.

Bigutar har skjønt viktigheten bak mødrehjemmet og dro hit, selv om andre sentre var nærmere.

– Okhaldhunga er tryggere og du kan regne med hjelp om problem oppstår, sier Bigutar. 

Her er det ikke mangel på medisiner og annet nødvendig utstyr. Andre sentre er også mye dyrere, og mange må selge avlingen sin for å betale. Ekteparet kunne ha dratt til et av disse sentrene, men prisen der er på 3000-4000 rupi for å føde. Dette er penger de ikke har.

Den nybakte familien er takknemlig for mødrehjemmet, og føler seg trygge. Her blir man tatt vare på av leger og annet personell. Felleskapet som oppstår er godt å ha for alle parter. Siden fikk den lille familien reise hjem for å fortsette livet, nå som familie på tre. 

Vi ber for: Alle de nyfødte på Okhaldhunga sykehus

Du kan gi en gave til Okhaldhunga sykehus her.


Saken sto opprinnelig på trykk i Ferskvare 1/2019. Ønsker du å få Ferskvare gratis tilsendt i Posten? Du kan opprette et abonnement her.

Teksten er skrevet av studenter på linjen Global Disippel – Story&Media ved Gå Ut Senteret.