Nytt studetilbud

– Man blir kjent med hverandre på en helt unik måte når man er på tur fremfor å bare sitte i et klasserom, sier Hans Edvard Linnes, som er lærer ved skolen.

Fra høsten av lokker Tomb med et nytt tilbud for elevene på studiespesialisering. – Er du glad i friluftsliv og utefag er Tomb perfekt for deg, sier friluftslivlærer ved skolen.

Tekst: Ingjerd Grimstad Bandak/Normisjon – Foto: Tomb – Publisert: 04.11.22

Gjennom flere år har elevene på naturbruk på Tomb kunnet velge friluftsliv som fordypning, med god oppslutning og engasjerte elever. Derfor har ledelsen ved skolen bestemt seg for at de til høsten vil satse på et liknende tilbud for elever som velger studiespesialisering.   

Solveig Culley Enger som går Vg3 Naturbruk, er en av elevene som er begeistret over å kunne kombinere skole og uteinteresse: 

– Fordypningen i friluftsliv har gitt meg mange ulike naturopplevelser sammen med gode lærere. Det er alltid god stemning når vi elevene sitter sammen rundt bålet i frisk luft. Disse turene er noe av det beste jeg vet, sier hun. 

Utfordringer i et godt miljø

De nye elevene på studiespesialisering med friluftsliv, vil fra høsten av få undervisning i basisferdigheter som det å lage mat på bål, kart, kompass, padleteknikker og langrenn. De får også oppleve masse norsk natur i ulike årstider, både til fjells, til sjøs og til skogs.  

– Man blir kjent med hverandre på en helt unik måte når man er på tur fremfor å bare sitte i et klasserom, sier Hans Edvard Linnes, som er lærer ved skolen.

Han fortsetter:

– På turene har vi fokus på å lære elevene å ta vare på seg selv og andre ute i naturen, samt på miljøet i gruppen. Vi lærere kommer også tettere på elevene når vi får være sammen i ulike settinger.

 Energiboost i skolehverdagen

Lærerne på Tomb erfarere at friluftsfaget gir mestring og mening på andre betingelser enn i klasserommet. I et samfunn der mange ungdommer kjenner på press på prestasjon, kan det være kjærkomment å få tilbringe tid i friluft og bare være  – i fellesskap med andre. 

– For friluftsinteresserte kan det vel knapt finnes en morsommere måte å oppnå studiekompetanse på, sier de, og oppfordrer alle interesserte til å søke seg inn på neste års kull.

På Vg2 og Vg3 vil elever også få mulighet til å delta på større turer med spektakulære naturopplevelser; blant annet tur til Aurlandsdalen, vintertur til Ål, kajakktur langs Svenskrgrensen, samt sykling av Rallarvegen.

Tomb er en kristen videregående skole i Østfold.