Oppfordrer til samtaler om tro på 17. mai 

– Bruk gjerne noen møtepunkter på 17. mai til en samtale om tro og liv. Hva betyr den kristne tro for deg og landet vårt? spør Runar J. Liodden, Acta-leder i Normisjon. 

Tekst og foto: Arne Sæteren – Publisert: 16.05.23

Liodden har i mange år laget ressursark for familier og smågrupper knyttet til høytider, merkedager og temaer på gudstjenester. Nå lanserer han en skisse for ting du kan gjøre på ulike samlinger på 17. mai i år.

– Samtaleoppsettet kan gjerne gjennomføres under et måltid i løpet av dagen. For noen passer det kanskje på en 17. mai-frokost, for andre under en middag eller seinere på dagen, sier han og foreslår:

– Det kan være fint å starte med en runde hvor hver enkelt deler en glad ting og en kjip ting fra dagen og så tar man en runde med spørsmålene i skissen som er aktuelle og som oppleves meningsfullt. Så kan en person lese dagens bibelvers og deretter vurdere om man vil ta utfordringen med å synge og be før man i fellesskap avslutter med Herrens bønn og velsignelsen. Begge disse bønnene er jo som skapt for fellesskap, mener Liodden. 

 Se hans forslag på samtalepunkter lenger ned i artikkelen. 

Dele tro og liv

Runar J. Liodden, som etter 22 år som menighetsprest begynte som leder i Acta i vår, har erfart at det ofte skal lite til for å skape et fellesskap hvor man kan dele tro og liv med hverandre. 

– Gjennom slike enkle samlinger i hverdagen får vi øvd oss sammen på å dele tro og lytte til hverandre, sier han og viser til at han har fått gode tilbakemeldinger på at de har gitt inspirasjon til viktige samtaler sammen som familie, par eller venner. 

For samlinger 17. mai har han laget denne skissen: 

Start gjerne med en runde hvor hver person deler en positiv og en negativ ting som har skjedd i løpet av dagen: 

Noen spørsmål til en ærlig og god samtale:

1. Hva liker du å gjøre på 17. mai?

2. Hvilke(n) sang(er) er et «must» på 17. mai?

3. Hva tenker du fargene i flagget vårt er et symbol på?

4. Nasjonalsangen sier i 2. vers – «Norske mann i hus og hytte, takk din store Gud!» Hva vil du takke Gud for når det gjelder landet vårt?

5. Vi har et kors i flagget vårt. Hva betyr den kristne tro for deg? Hva betyr den kristne tro for landet vårt?

Les dagens bibelvers:

«Hvis Herren ikke bygger huset, arbeider bygningsmennene forgjeves.
Hvis Herren ikke vokter byen, våker vaktmannen forgjeves.» (Salme 127,1)

Gjør dagens utfordring:

Syng sammen en eller flere av sangene dere forbinder med 17. mai!
Takk og be noen korte bønner for landet vårt og de som styrer det! 

Avslutning:

Vår Far i himmelen!

Vesignelsen