Prisvinnende suvenirbutikk

I år er det 10 år siden Normisjon i Aserbajdsjan startet arbeidet med rettferdig handel og salg av lokallaget kunsthåndverk. Leder av Folk Art Zenfira Mahmudova er godt fornøyd med utviklingen til suvenirbutikken hun driver. 

11. juni 2019
Tekst og foto Rena Mamedzade og Synnøve Aandstad Baghirova

Butikken har varer i mange kategorier

Slik fokuset var fra begynnelsen, forsetter Folk Art å samarbeide med kunsthåndverkere fra regionene, med særlig fokus på de som ønsker å utvikle seg og lære nye ting. Det er også flere internflyktninger og produsenter med funksjonsnedsettelser representert. Men i dag er flertallet av Folk Arts 100 produsenter bosatt i Baku. 

Butikksjef Zenfira Mahmudova viser fram noen av varene

Smykker er av det som selges mest, forteller Zenfira. De selger også mye keramikk, produkter laget av silke, lær og ull, tepper, malte glass, dokker og andre ting. Mange av produsentene bruker nasjonale symboler, og kvalitet på produktene er viktig. Aygun, som er salgspersonen hos Folk Art, snakker både engelsk, russisk og tyrkisk, og kan fortelle de besøkende mye om historien bak produktene og om produsentene. 

Butikklokalene de har leid siden 2016 er ikke store nok til å romme alle produktene de ønsker, men nå er det ikke lenge igjen før Folk Art skal flytte inn i egne lokaler. De får også solgt produkter gjennom å stille ut produkter på lokale gjestehus og hoteller, en bokhandel, samt ved å delta på større arrangementer, slik som Formel 1, samt på messer og utstillinger. 

Rettferdig handel-prinsippene er viktige for Folk Art, derfor er prisene litt høyere enn hos konkurrerende butikker. Zenfira er også stolt over å kunne fortelle at, i motsetning til hos de fleste andre suvenirbutikkene i Baku, er 90% av alt de selger hos Folk Art lokalprodusert, og mange av produktene er ikke å få tak i andre steder, slik som håndlagde kors i julekrybber i førjulstiden. Det gjør at Folk Art er blitt kjent i Baku, og er også blitt presentert på TV flere ganger. Men høydepunktet i 2018 var at Folk Art ble kåret til beste suvenirbutikk i Baku. Det har Zenfira og hennes medarbeidere grunn til å være stolte av! 


Relatert innhold

Okhaldhunga Times, desember 2019

Vi er simpelthen ikke i Okhaldhunga lenger. Det er en tanke det tar tid for oss å venne seg til. For å ha litt tid til akkurat det, har vi lagt inn et lite avbrekk mellom Okhaldhunga og Norge: De siste par ukene har vi vært på en liten trekking i fjellet for å få blåst det litt rent og tomt i hoder og hjerter, og så har vi besøkt noen venner og samarbeidspartnere rundt omkring. Men før det: Bli med «inn» i dette siste nummeret av Okhaldhunga Times. Gled og sørg med oss gjennom gode avskjeder, treff den lille jenta som doblet sin vekt på en fem ukers fetekur på setra i Okhaldhunga, og ta del i en visjon som ble virkelighet den siste uka før vi dro!

Read article "Okhaldhunga Times, desember 2019"

Helt nytt perspektiv

Sarang synes kristen tro virket uinteressant, men da han flyttet til Dhaka ble han med i Dhaka Youth Fellowship. Her fikk han et nytt perspektiv.

Read article "Helt nytt perspektiv"

Fra ingenting til alt

Read article "Fra ingenting til alt"