Jubileum og rekord for Galleri Normisjon 

I 2022 var det rekordomsetning for Galleri Normisjons butikker. Her fra en fagdag i kjedens butikk i Drammen sist høst.

2022 ligger an til å bli det beste året i Galleri Normisjons ti-årige historie. Omsetningsrekorden fra 2019 slås med 2,5 millioner. 

Tekst og foto: Arne Sæteren – publisert 10.01.23 

Anita Næss Thorängen, daglig leder for Galleri Normisjon, forklarer økningen med at kjeden har fått to nye butikker siden 2019 og at omsetningen generelt har gått opp. Foreløpige regnskapstall tyder på at omsetningen i fjor blir på 8,5 millioner kroner.

– Den største økningen har vært innen salg av klær, og dette gjelder ikke bare våre butikker. Fra hele gjenbruksbransjen meldes det om stor etterspørsel etter klær slik at noen butikker sliter litt med å få inn nok. 

To nye butikker 

De to nyeste tilskuddene på stammen er på Bekkestua og Bjørkelangen. Butikken på Bekkestua ble åpnet høsten 2021 og på Bjørkelangen var det åpning i april i fjor.  

– Begge disse butikkene har god omsetning, og butikken på Bekkestua har i omsetning nå passert butikken i Oslo sentrum, og er den største i kjeden. I fjor omsatte den rundt 1, 7 millioner kroner, forteller hun. 

Anita Næss Thorängen gir den økende oppmerksomheten på gjenbruk mye av æren for økt salg i gjenbruksbutikkene. 

– Det går nesten ikke en dag uten at vi hører eller leser om hvor viktig gjenbruk er for bærekraft og miljø. Dessuten har nok økte kostnader fått en del mennesker til å tenke alternativt, og de ser at det finnes mye bra i gjenbruksbutikkene. 

Frykter ikke konkurranse 

De siste årene har også en del store butikkjeder begynt å selge brukte varer. Men Anita Næss Thorängen ser ikke på dette som noen konkurranse.  

– Det er bra at disse er med og tar et felles ansvar med å tenke miljø og gjenbruk. Dessuten øker dette oppmerksomheten for bruktmarkedet generelt som vi alle nyter godt av. Foreløpig er det bare en liten del av befolkningen som kjøper bruke varer. Potensialet er derfor stort. 

Anita Næss Thorängen poengterer at omsetningstallet for Galleri Normisjon er foreløpige tall, og at størrelsen på overskuddet ikke kommer fram før det endelige regnskapet foreligger. 

– Vi har sett at kostnadene ved å drive butikk har økt, og selv om vi får noe strømstøtte, så har strømregningene for en del av butikkene blitt høyere det siste året. 

Ti år i Oslo 

Galleri Normisjon åpnet sin første butikk i Oslo vinteren 2013, og 15. februar inviteres det til jubileumsfeiring i butikkens lokaler. Siden starten har antall butikker gått noe opp og ned. Nå er ni butikker i drift. På Askøy i Hordaland ble butikken avviklet sist høst, men det er planer om å videreføre driften i Bergen sentrum i løpet av dette året. Likedan planlegges det nå en ny butikk i Trondheim. 

Anita Næss Thorängen er imponert over iveren og innsatsviljen de nærmere 400 butikkmedarbeiderne Galleri Normisjon har. – Alle medarbeiderne jobber frivillig, og det er årsaken til at vi hvert år får overskudd som går til Normisjons arbeid, sier hun.  

Anita Næss Thorängen, leder for Galleri Normisjon, er godt fornøyd med fjorårets omsetning i gjenbrukskjedens butikker.