Show og basar

Klokka er passert 22.00 i matteltet på Sommer i Sør. Det spises kake og drikkes kaffe rundt bordene, og ivrige medarbeidere bistår åresalget. Det er også der likheten med en tradisjonell basar tar slutt.

8. august 2018
Tekst og foto Sigrid Rege Gårdsvoll

Fra høyttalerne toner «The Spanish Flea» (kanskje best kjent i Norge som pausemusikken fra Fjernsynskjøkkenet), og loddkjøperne vifter med mobiltelefonen for å vise kvittering på Vipps-betaling. 

Basarvertene kommer på scenen. Sigrid Flesjå Olsen og Per Sigve Særheim har med seg trekkspill og drar forsamlingen med passelig stødig hånd gjennom «Han er min sang og min glede» – ifølge Olsen en typisk bedehussang. Etterpå settes trekningen i gang, og vinner du, må du rope «basar!»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Premiene er kanskje av et litt annet kaliber enn man er vant med fra en mer tradisjonell basar – de fleste er kjøpt i det absolutt billigste hjørnet av gjenbruksbutikken «En hjelpende hånd» i Grimstad. Vinnerviljen er like fullt på topp i forsamlingen. Det lyder skuffede utrop fra de som nesten fikk rett nummer, jubel fra de som vinner og applaus for alle premier som deles ut. (Noen deler Olsen og Særheim ut uten å trekke – LP-platene går for eksempel til en av få i publikum som eier en platespiller.)

Gjennom trekningen demonstrerer Olsen og Særheim hjelpsomt alternative bruksområder for gevinstene: Et flaskestativ blir til et bærbart treningsapparat, en vase til en drillstav. Blant skattene et bilde av en ung dame («Anne Birgitta som 21-åring») og et maleri i skjærende oransje og rødt («Malt av Rolf Kjøde»).

Forsamlingen ler og koser seg, og når Olsen og Særheim takker for seg blir mange sittende rundt bordene utover i den milde sørlandskvelden. 

Relatert innhold

Sel munnbind frå døropningar

I Ecuador selges klesplagg og munnbind frå døropningar, og sitron og mandarin fra midtrabbattar. Gatesalget blomstrar til tross for restriksjonar og koronavirus.

Read article "Sel munnbind frå døropningar"

– Wow, det var dette Gud mente

Direktør i det lokale selskapet R&R Services, Raul Asgarov, fikk for flere år siden et syn av mange barn på en slette. I dag leder han Normisjons arbeid på Barnehjemmet i Merdekan i Aserbajdsjan.

Read article "– Wow, det var dette Gud mente"

«Hva skjer med prosjektene nå?»

– Vi har et ansvar for de menneskene vi jobber med i misjonslandene våre. Det ansvaret håper jeg også at folk vil være med å bære med oss, selv om noe av arbeidet er redusert og det er restriksjoner og nedstengninger i mange områder, sier Internasjonal leder Tore Bjørsvik.

Read article "«Hva skjer med prosjektene nå?»"