Show og basar

Klokka er passert 22.00 i matteltet på Sommer i Sør. Det spises kake og drikkes kaffe rundt bordene, og ivrige medarbeidere bistår åresalget. Det er også der likheten med en tradisjonell basar tar slutt.

8. august 2018
Tekst og foto Sigrid Rege Gårdsvoll

Fra høyttalerne toner «The Spanish Flea» (kanskje best kjent i Norge som pausemusikken fra Fjernsynskjøkkenet), og loddkjøperne vifter med mobiltelefonen for å vise kvittering på Vipps-betaling. 

Basarvertene kommer på scenen. Sigrid Flesjå Olsen og Per Sigve Særheim har med seg trekkspill og drar forsamlingen med passelig stødig hånd gjennom «Han er min sang og min glede» – ifølge Olsen en typisk bedehussang. Etterpå settes trekningen i gang, og vinner du, må du rope «basar!»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Premiene er kanskje av et litt annet kaliber enn man er vant med fra en mer tradisjonell basar – de fleste er kjøpt i det absolutt billigste hjørnet av gjenbruksbutikken «En hjelpende hånd» i Grimstad. Vinnerviljen er like fullt på topp i forsamlingen. Det lyder skuffede utrop fra de som nesten fikk rett nummer, jubel fra de som vinner og applaus for alle premier som deles ut. (Noen deler Olsen og Særheim ut uten å trekke – LP-platene går for eksempel til en av få i publikum som eier en platespiller.)

Gjennom trekningen demonstrerer Olsen og Særheim hjelpsomt alternative bruksområder for gevinstene: Et flaskestativ blir til et bærbart treningsapparat, en vase til en drillstav. Blant skattene et bilde av en ung dame («Anne Birgitta som 21-åring») og et maleri i skjærende oransje og rødt («Malt av Rolf Kjøde»).

Forsamlingen ler og koser seg, og når Olsen og Særheim takker for seg blir mange sittende rundt bordene utover i den milde sørlandskvelden. 

Relatert innhold

Helbredet, frelst og døpt

Binod ble en kristen etter å ha tatt med den syke bestemoren sin til kirken for å få hjelp. Der opplevde han å se et mirakel.

Read article "Helbredet, frelst og døpt"

God påske!

Jeg måtte ta meg selv i det, her en dag da jeg litt sånn halvspydig fikk sagt til en kamerat av meg at «det der kan du jo ikke tro!»

Read article "Troens dommedag"

Fra elev til lærer

En støttende familie har betydd alt for Ratna. De har støttet henne i målet om en utdanning, men også i troslivet har familien vært viktig. Nå vil Ratna bruke muligheten hun har fått til å gi tilbake til de som har betydd alt.

Read article "Fra elev til lærer"