– En tjeneste i Guds rike

Sigrun Heskestad i Sandnes har i 25 år bakt kransekaker og lefser til inntekt for misjonsarbeidet.

Å stå på en scene og formidle er ikke Sigrun Heskestads favoritt, men å bake det kan hun. I over 25 år har hun og ektemannen Stig Heskestad bakt og solgt kransekaker til inntekt for julemesser og misjonsarbeid.

Tekst og foto: Inga Lill Nord Nyvoll – publisert 08.06.23

– Jeg ser det som en tjeneste i Guds rike. Det er min måte å engasjere meg og bidra på. Men det er nok de fornøyde kundene, naboene og vennene mine som gjør at jeg har holdt på i så mange år, forteller Sigrun og smiler bredt.
Ferskvare-redaktøren har tatt turen til ekteparets leilighet i Sandnes og får smake på både kransekake og nytraktet kaffe denne fredags formiddagen.

– Noen ganger synes jeg det er litt pinlig at det er mat som er blitt min greie, sier Sigrun og ler.

– Men så ser jeg hva det faktisk betyr for folk.

Etter fjorårets kakesalg sendte hun over 30 000 kroner til Normisjons internasjonale arbeid.

Opptatt av gjestfrihet

Hjemme hos Sigrun og Stig ligger det alltid en kransekake i fryseren i tilfelle noen skulle trenge en eller to. Gjestfrihet er viktig for dem, forteller Sigrun.

– Når vi som pensjonister skulle bytte det store huset vårt ut med leilighet, var det viktig med et praktisk kjøkken og en stor stue med plass til langbord. Å samle familie og venner rundt bordet til måltid betyr mye.

Etter at de begge ble pensjonister har de glede av å kunne bruke morgenene med Bibelen.

– Stig finner frem den åndelige føden, og jeg er best på kaffen og den timelige føden, sier Sigrun.

24 pakker melis

Melis og mandler hamstres når det er tilbud i butikken, så når bestillingene kommer, eller julemessa nærmer seg, så er det bare for ekteparet å sette i gang.

– Når vi først setter i gang med bakingen er kjøkkenet et salig kaos, sier Sigrun og ler.

Da hun selv fylte 70 år tok hun med seg en kransekake til gjengen på rundt 30 kvinner på treningssenteret hun går på. Etter det kom flere kunder til.

– Det var veldig gøy. Jeg er alltid åpen om hva pengene går til, og kundene er glade for å kunne bidra på denne måten. Ekstra fint er det når jeg får lov å dele litt om hva troen min betyr for meg og hvorfor jeg gjør dette, sier hun.

Alltid noe til overs

Hun og ektemannen har selv vært ute og besøkt flere av Normisjons samarbeidsland. Blant annet Nepal og Bangladesh.

– Det har gjort inntrykk å få se arbeidet som gjøres ute. Det har vist meg at det er mye meningsfullt arbeid. Men jeg er glad og takknemlig for at jeg kan bidra hjemmefra, sier Sigrun.

Inspirasjonen til å gi videre har hun fått fra foreldrene sine, forteller hun.

– Jeg vokste opp på en liten gård med rause og gjestfrie foreldre. Mor og far hadde ikke alltid så mye å rutte med, men det var alltid penger til misjonen.

Etterhvert har også kransekakesalget blitt utvidet med lefsesalg.

– Når jeg gir til misjonen vet jeg at pengene er i trygge hender og at de bidrar til noe viktig.

Finn din tjeneste i kirken

Sigrun mener det er viktig å finne noe man liker å gjøre når man skal finne sin tjeneste i et kirkefellesskap.

– Det finnes så mange tjenester der en betyr en forskjell. Jeg er ikke en av dem som står fremme på en scene og snakker, men baking kan jeg gjerne bidra med. Finn det du liker å gjøre! Når man gjør noe en liker, så klarer en gjerne å holde på lenger, sier Sigrun Heskestad.