Slik unngår du åndelig sommertørke

På sommeren finnes det noen muligheter en ikke får ellers i året, mener Kjetil Vestel Haga.

– Lag deg en rutine i ferien der du får plass til å lade batteriene og ta til deg åndelig påfyll, foreslår Kjetil Vestel Haga, generalsekretær i Normisjon. 

Tekst: Arne Sæteren – Foto: Inga Lill Nyvoll/privat – Publisert 30.07. 2023

Sammen med kona, og noen venner, skal Kjetil Vestel Haga på sykkeltur i sommer.

– Vi skal både sykle Tour de Dovre og til St Ives i Cornwall i England. Å reise på ferie med gode venner, synes jeg er en god måte å skifte tankene fra arbeid til hvile på. Det er viktig for å ha god balanse i livet.

– Lag deg en rutine

– Sommeren har noen ganger blitt betegnet som en åndelig tørketid. Hva gjør du, og hva kan gjøres for å unngå dette?

– Sommeren gir noen andre muligheter enn ellers i året. Naturopplevelser og ferie gir påfyll som jeg ellers ikke har anledning til å ta inn i en hektisk hverdag. Det verdsetter jeg høyt. I tillegg er det fint å delta på et kristent stevne eller festival der forkynnelse og fellesskap intensiveres på en givende måte, sier generalsekretæren som blant annet skal ha bibeltime under Sommer i Sør på Bibelskolen i Grimstad. 

Kjetil Vestel Haga foreslår å lage en rutine i ferien med plass til å lade batteriene og ta til seg åndelig påfyll. 

– Hva med å sette av en tid på morgenen der du leser en bok du har lyst til å lese? spør han.

– Hva med å sette av en tid på morgenen der du leser en bok du har lyst til å lese? foreslår Kjetil Vestel Haga.

Selv leser han nå Hauginanerne – enevelde og undergrunn av Trygve Riiser Gundersen. 

– Men jeg ser også frem til å lese skjønnlitteratur i løpet av ferien. Det er god avkobling. 

– En fantastisk tid

Kjetil Vestel Haga er oppvokst i sommerbyen Mandal og har mange gode barndomsminner minner derfra.

– Sommeren var tiden vi lengtet etter hele året, med strand og båtliv. Det var en fantastisk fin tid. Festivaler som Skjærgårds og korpsturer var i tillegg viktige arenaer der jeg opplevde gode og viktige sommerminner.

– Har du tatt med deg tradisjoner fra oppveksten som du fører videre etter at du selv stiftet familie?

– Grimstad og «det blide Sørland» er der vi bor og hører til. Det er fortsatt en stor glede å bo et sted der andre vil feriere. Både kulturen, menneskene og naturen er vakker her, og det vil prege oss gjennom hele livet.

Den første ferieuka syklet Kjetil Vestel Haga Tour de Dovre. Her en pust i bakken på Hjerkinn sammen med sin venn Frode Kleveland.

Savner tilbud for 50-åringer

– Er det noen sommeraktiviteter i Kristen-Norge det skulle vært mer av, eller noe du savner?

– Jeg synes mangfoldet i kristen setting er stort og bra. Det gjelder ikke minst i Acta og Normisjon. Hvis jeg skulle ønske meg noe, kunne jeg tenke meg et tilbud for oss som er over 50, men fortsatt ikke hører til seniorgenerasjonen. Mange i denne gruppen ønsker seg aktive feirer. Kanskje kunne Normisjon i samarbeid med KRIK lage et tilpasset tilbud her?

– Gud gjør mye spennende

I november skal generalsekretæren besøke Normisjons arbeid i India og Nepal.

– Det gleder jeg meg til. Gud gjør så mye spennende og viktig i disse landene. Jeg ser frem til å bli kjent med medarbeiderne våre der og å få et sterkere innblikk i arbeidet, forteller han og fortsetter: 

– Jeg ser også fram til å samarbeide med folka rundt meg i Normisjon. Det er dedikerte og flotte medarbeidere som jobber hardt og inspirerende for at Jesus skal bli kjent i nye generasjoner og folkeslag. Jeg er skikkelig stolt av dem, understreker han. 

Til høsten starter innspurten i strategiprosessen i Normisjon der både ansatte og landsstyret er med. 

– Den vil klargjøre tydelig og sterkt kursen vi skal ha sammen fremover. Å være leder sammen med slike mennesker er veldig motiverende, avslutter Kjetil Vestel Haga.