Trosstyrkende møte på Cuba

Biskopene Nordhaug og Laborde med siste forberedelser før innvielsesgudstjenesten i Dajao-kirka.

– Kontrasten mellom feilutviklingen og resignasjonen på Cuba, og engasjementet og gleden i de menighetene vi besøkte var trosstyrkende og gjorde et sterkt inntrykk, sier biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin.

Tekst: Kjell Ove Hatlem – foto: Kjell Ove Hatlem og Jan Ove Fjelltveit – Publisert 02.06.22

I mai besøkte Nordhaug Iglesia Evangelica Unida (IEU), Normisjons lutherske vennskapskirke på Cuba, sammen med stiftsdirektør Jan Ove Fjelltveit, nestleder i bispedømmerådet Oddny Miljeteig og Kjell Ove Hatlem, Normisjons landansvarlige for Cuba.

Nordhaug var også på Cuba i 2011:

– Jeg er overrasket over at samfunnsutviklingen på Cuba i så stor grad har gått den gale veien siden jeg var der sist, sier han.

Samarbeidsavtale
Besøket i år kom i stand etter at Bjørgvin bispedømme i 2021 inngikk en femårig samarbeidsavtale med IEU gjennom Normisjon. Bjørgvin-lederne besøkte blant annet fem av IEUs menigheter i Santiago de Cuba og Guantánamo. Søndag 15. mai deltok de i vigsling av kirken som er reist i bydelen Dajao i Santiago med stor dugnadsinnsats kombinert med penger fra venner i Norge, etter at tak og vegger ramlet ned i den gamle kirka. 

Kristustroen holder folk oppe
I møtet med menighetene fikk Bjørgvin-besøket høre flere vitnesbyrd om hvordan Kristustroen holder folk oppe i en hverdag med lite mat på bordet, en enorm inflasjon og et mangelfullt helsevesen.

De hørte også hvordan barn ved flere anledninger har fått foreldrene til å gå i kirka. Cubanerne fortalte også om hvordan bidrag fra Norge til mat og hygieneartikler de siste årene har blitt delt ut både til de som går i kirka og de som bor i nabolagene, til glede for mange. Medisinsendinga, som kom i januar, har også hatt stor betydning.

– Troen på Gud og livsgleden midt i en trøsteløs hverdag gjorde kolossalt inntrykk, sier Oddny Miljeteig, nestleder i Bjørgvin bispedømmeråd.

– Jeg hadde ikke forestilt meg at det stod så elendig til materielt sett. Helt tomme, ikke bare butikkhyller, men butikker. Og hest og kjerre på motorvegen hadde jeg ikke trodd jeg skulle se, sier hun.

Den nye Dajao-kirka.

Begeistret for besøk
– Biskop Halvor Nordhaugs besøk er en drøm som endelig har gått i oppfyllelse, sier en begeistret biskop, Ismael Laborde, og forteller hvordan Bjørgvin-biskopens møte med Cubas minister for religiøse saker i 2011 bidro til at IEU året etter ble godkjent av myndighetene. 

Bjørgvin bispedømmeråd jobber nå sammen med Normisjons landansvarlige med å legge planer for neste skritt i samarbeidet de neste årene. Bjørgvin ønsker blant annet å legge til rette for besøk begge veier. 

– Vi har en viktig oppgave i Bjørgvin med å samle inn både penger og ting som vi kan dele med våre søsken på Cuba. Det som er smått for oss som gir er adskillig større for dem som tar imot, sier biskop Nordhaug.

Besøket fra Norge fikk også en kjøretur i en gammel klassisk bil, lynkurs i salsa, besøk på Fidel Castros grav og omvisning i litt av det historiske Santiago.