Vant priser for beste ungdomsbedrift

Elever ved Normisjonsskolen, Tomb vgs, fikk med seg 13 priser hjem fra fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter. To av dem skal videre i NM i mai.

Elever ved Tombs vgs. ble belønnet med hele 13 priser i kåringen om beste ungdomsbedrift i Viken. 

Tekst: Arne Sæteren – Foto: Tomb/Arne Sæteren – Publisert: 12.04.22

To av årets ungdomsbedrifter på Tomb vgs. i Østfold, Merk UB og Agronomi UB, går videre til norgesmesterskapet for ungdomsbedrifter 2. og 3. mai. Ungdomsbedriften Merk UB fikk tre førsteplasser og fire andreplasser, og Agronomi UB en andreplass under kåringen i Viken i forrige uke. 

– Vi jobbet hardt fram mot konkurransen og bedriften vår deltok i nesten alle kategoriene. Vi forventet ikke å vinne, men vi gikk til topps i tre kategorier. Det er veldig stas, og det er utrolig gøy at et landbruksprodukt kommer opp og fram! Nå gleder vi oss masse til NM, hvor vi skal delta i ni konkurranser, sier Elisabeth Kristin Arntsen og Johanne Røyneberg, to av medlemmene i Merk UB. 

I tillegg fikk også Tomb-bedriften, Fra skrot til skatt UB, en andreplass. 

Lære ved å gjøre
Det er Ungt Entreprenørskap som hvert år arrangerer en konkurranse mellom ungdomsbedriftene (UB) i videregående skole. Ungdomsbedriftene bygger på prinsippet om å lære ved å gjøre. I løpet av skoleåret skal de bruke kunnskap fra mange fag på en praktisk måte.  

Merk UB har konstruert en merkekoffert til bruk under merking av lam.

– Med en slik koffert vil man spare mye tid, og en person kan gjøre merkingen alene. Nå gjøres det ofte av to personer. Kofferten kan henges over ei grind og har flere rom med plass til utstyret som trengs. I tillegg har den et skrått brett til å legge et nettbrett eller skjema på når merkingen skal registreres. Det er også to hull der merketengene kan settes, forteller Elisabeth Kristin Arntsen og Johanne Røyneberg. 

Glade elever som holder frem sine diplomer fremfor skolen
Merk UB og Agronomi UB etter kåringene i fylkesmesterskapet.

Stort behov
I begrunnelsen for topplassering i kategorien beste yrkesfaglige bedrift heter det: 

«Bedriften har en ferdig innovativ løsning som sparer tid og penger. Det er et stort behov i bransjen og de har allerede mange bestillinger inne. De har et godt samarbeid med produsent og kunder og har et stort engasjement og yrkesstolthet.» 

Hjem til lamming
Elisabeth Kristin Arntsen er fra Ballangen i Nordland og Johanne Røyneberg fra Råde i Østfold. Elisabeth Kristin har vokst opp på en gård med sauehold og i slutten av april reiser til to jentene til Ballangen for å hjelpe til i lammingen og merkingen av lammene. Men merkekofferten får de ikke brukt denne gangen. Produksjonen av koffertene har tatt lenger tid enn forventet.

– De blir nok ikke klare før til lammingen neste vår, forteller de.