Veskesalg blir misjonsinntekter

Grete Størløs (81) syr vesker til inntekt for misjonsarbeid hjemme og ute. 

26. juni 2019
Tekst Kristin Winther Jørgensen 
Foto Boe Johannes Hermansen

Grete har samlet inn tusenvis av kroner til misjonen gjennom veskesalget.

Hos Grete i Degernes i Østfold finnes det symaskin, stoffer, glidelåser, nål og tråd. Her sys det nemlig vesker som skal selges. Alle inntektene fra veskesalget går direkte til misjonen; enten til Okhaldhunga sykehus i Nepal eller til Sjøglimt leirsted i Østfold. 

– Jeg bruker å si at det ikke nytter å prute på prisen, for alle inntektene skal til misjonsarbeidet, ler Grete.

Vesker på Facebook
Hun har solgt en del vesker siden hun startet med produksjonen for noen år siden.
Akkurat hvor mye penger det har blitt til misjonen, er usikkert, men i fjor solgte hun vesker for 16.000 kroner. 

– Jeg har en profil på Facebook, og der har jeg lagt ut de nyeste veskene jeg har laget, forteller Grete. 

Bildene viser flotte vesker, med glidelåslommer og fôr. Grete syr veskene på symaskinen. I tillegg lager hun også små punger. Hvorfor det ble nettopp veskeproduksjon, kan ikke Grete huske.

– Men jeg følger nå med på Instagram og Facebook hva folk lager, og så blir jeg inspirert av det. Jeg har også sydd store deler av livet, så akkurat det kan jeg. Jeg har laget mye forskjellig gjennom årene, for eksempel ting til barna da de var små. 

Grete viser frem noen av de mange veskene hun har laget til inntekt for Okhaldhunga sykehus og Sjøglimt leirsted.

Sterke inntrykk i Nepal
Selv har Grete vært på sykehuset i Okhaldhunga en gang for rundt ti år siden.

– Da var vi på en gruppetur med Jan Magne Moi og kona, sammen med SI-reiser, som det het den gang. Jeg har vært to ganger i Nepal, men bare én gang på sykehuset, sier Grete.

Hun forteller at besøket på sykehuset gjorde inntrykk.
– Der var det kuvøser som legene selv hadde snekra. Det lå folk i sengene med lua på! Vi hadde med oss et røntgenapparat som hadde vært på reparasjon, og det ble godt mottatt, kan du tro. Å være i Okhaldhunga var et minne for livet, sier Grete som gjerne skulle ha vært med en gang til.

– Det planlegges en tur fra Østfold i forbindelse med at Kristin og Erik Bøhler har siste året sitt der på sykehuset. Men jeg får dessverre ikke vært med på den, da jeg er så dårlig til beins.

Vinn-vinn
Det var etter turen til Okhaldhunga at ideen om veskesalg ble til. 

– Jeg ville gjerne gjøre noe for de som ikke kan betale for sykehusopphold selv. Ikke at jeg har så mye penger som minstepensjonist, men jeg har da muligheten til å gjøre noe for andre. Og så, etter at jeg hadde begynt å gi penger til sykehuset i Nepal, tenkte jeg at de kunne få litt her hjemme også, og da ble det Sjøglimt leirsted som jeg valgte ut, sier Grete.

Hun sier videre at det å lage vesker til inntekt for misjonen, har blitt en vinn-vinn-situasjon for henne.

– På grunn av et lårhalsbrudd, var det fint å sitte på syrommet og bruke tankene på andre ting. Så da har det vært fin hjelp for meg å kunne bruke meg selv og det jeg kan for å hjelpe andre mennesker, sier Grete som har kunnet sy selv om hun har hatt smerter.

Får nytt på nett
Når hun ikke kan reise selv til Okhaldhunga, får hun nyheter og oppdateringer fra Nepal på nettet.

– Jeg leser på nettsidene og så får jeg nyhetsbrevet Okhaldhunga Times på e-post, forteller Grete.

– Men dette må ikke bli noe glansbilde-sak, altså. Jeg gjør bare en liten innsats, og det er mange som gjør så mye. Men få med at de fleste kan bidra litt. 


Saken sto opprinnelig på trykk i Ferskvare 2/2019. Ønsker du å få Ferskvare gratis tilsendt i Posten? Du kan opprette et abonnement her.