Vil du gi årets viktigste julegave?

Sherpa gjemte seg i mørket i 20 år. En protese gav ham livet tilbake. Vil du være med og få flere ut i lyset igjen?

Sherpa (49) bor høyt oppe i fjellene i Nepal. Han frakter tunge lass med poteter gjennom stupbratt terreng. Slik skaffer han nå penger til familien sin. Han går på egne ben – det ene en protese.

Hvem skulle trodd at denne mannen hadde gjemt seg i mørket i årevis, liggende på en halmmadrass med verkende bein?

Utstøtt i 20 år

«Da jeg var 16 år fikk jeg plutselig en uutholdelig smerte i venstre hofte», forteller Sherpa. Det ble etter hvert umulig for ham å gå på beinet, ikke en gang på toalettet kunne han gå alene.

Sherpa gjemte seg bort resten av ungdomsårene sine, fordi det er en skam å være funksjons- hemmet i Nepal. Folk i landsbyen mente han
fikk som fortjent, for dårlige handlinger i sitt forrige liv. Slik er karmalovene.

Som 25-åring ble Sherpa operert, men operasjonssåret begynte å væske og blø – det luktet ille. Lokalsamfunnet ville ikke ha noe med ham å gjøre.

Uten hjelp fra givere som deg, ville Sherpa fremdeles ligget på en halmmadrass på gulvet – hvis han i det hele tatt hadde vært i live.

Sherpa ble funnet

Langt oppe i fjellene der Sherpa bor, finnes det et team av fysioterapeuter. 32 ildsjeler, som tilhører Okhaldhunga sykehus. Sykehuset er finansiert av Normisjons givere, sånne som deg.

Teamet går fra dør til dør for å finne alle som gjemmer seg på grunn av sykdommen eller skaden de har.

Da teamet fant Sherpa, tok de han med til sykehuset. Det viste seg at han hadde så kraftig beinbetennelse at beinet måtte amputeres.

Men fordi Sherpa fikk riktig behandling og en protese, kunne han reise seg igjen. Etter hvert våget han seg ut i samfunnet igjen. Nå bestiger han stadig nye høyder, for å forsørge familien sin. «Jeg har fått livet mitt tilbake», sier han med grøtete stemme.

Vil du hjelpe?

1100 bortgjemte mennesker er blitt funnet av teamet. Noen trenger protese, slik Sherpa fikk. Andre trenger rullestol eller krykker. Alle trenger å bli sett i øynene og få vite at de betyr noe.

Riktig hjelpemiddel gir livet tilbake.

Vil du gi årets viktigste julegave?