Hun ønsket bare å dø

I høstbrevet fra Normisjon kunne du lese om Sumaiya, som ble utsatt for menneskehandel og tvunget til å selge kroppen sin i nesten et tiår i Dhaka, Bangladesh, og om hennes vei til rehabilitering gjennom Basha, der Normisjons utsending Gerd Eli Haaland arbeider som lege. 

6. september 2018
Tekst Sigrid Rege Gårdsvoll
Foto AdobeStock

Du kan lese Sumaiyas historie her.

Noen uker senere er Sumaiya blitt gravid. Hun har en ekstrem svangerskapskvalme. I to uker kaster hun opp konstant. Hun ønsker bare å dø.

I alle årene hun var i prostitusjon ble hun aldri gravid, og det er ikke lett å skjønne hvorfor det skjer nå. Mannen hennes vil ikke ha barnet, og hun er veldig redd for at han vil forlate henne helt om hun bærer frem barnet. 

Lege Gerd Eli Haaland forsøker å behandle henne så godt hun kan ved overnattingstilbudet der hun bor når mannen er på reise. Flere dager sitter hun ved sengen og prøver å hjelpe mens Sumaiya bare blir dårligere. Til slutt er hun så dehydrert at Gerd Eli ikke ser noen annen utvei enn å få henne på sykehus.

– Vi burde kanskje sendt henne tidligere, men våre kvinner blir så dårlig behandlet i det offentlige helsevesenet at jeg prøver å unngå det om mulig, sier Gerd Eli.

Etter et døgn på sykehuset besøker Gerd Eli Sumaiya.

– Hun sitter på sengen og stråler, forteller Gerd Eli.

– Jeg får en god klem, og hun forteller meg alt hun har spist og alt hun har lyst på. Legene her har pøst på med væske og kvalmestillende, så nå er hun et nytt menneske. 

Gerd Eli fortsetter å følge opp Sumaiya, og vi arbeider for å finne hjemstedet hennes, slik at hun skal bli fri fra fortiden. Det er tusenvis av kvinner som Sumaiya i Bangladesh.

Her kan du gi et bidrag for å hjelpe dem!

Sammen med Sumaiya på sykehuset ligger Moushomi, en annen av kvinnene tilknyttet Basha, som nettopp har født. Mer om Moushomi og hva som skjedde da Gerd Eli besøkte dem på sykehuset kan du lese om i Ferskvare 3/2018, som kommer i postkassen i slutten av september.

Får du ikke Ferskvare tilsendt, men ønsker å få det? Du kan opprette et gratis abonnement her!