Inge (67) skal sykle Norge på langs for sykehuset i Okhaldhunga

– Bevegelse har alltid gitt meg en større åndelig opplevelse enn det å sitte stille inne på et kontor, forteller prest Inge Berg Pettersen. De neste fire ukene skal han sykle Norge på langs til inntekt for Normisjons samarbeidssykehus i Nepal.

Denne gule vesten skal Inge Berg Pettersen ha på seg når han sykler nedover til Lindesnes. Foto: Privat.

Søndag 1. august holdt Inge Berg Pettersen sin siste preken som prest i Den norske kirke. De siste fem årene har han arbeidet som institusjonsprest ved Arendal fengsel, og har flere års erfaring som både sjelesørger, lærer og sjømannsprest. Nå skal 67åringen pensjonere seg og avslutter den mangeårige tjenesten i kjent stil; nemlig på sykkelsetet.

Denne uken flyr han og fetteren til Nord-Norge og starter reisen fra Nordkapp til Lindesnes på el-sykkel. 

– Det er første gang jeg sykler en strekning som denne, men de som kjenner meg vet at dette er «litt typisk Inge». Jeg har alltid vært glad i en utfordring, sier Pettersen.

Han sykler Norge på langs for aller første gang og sykler også til inntekt for Okhaldhunga sykehus, Normisjons samarbeidssykehus i Nepal. Okhaldhunga sykehus gir gratis behandling til barn under 12 kg, og driver et pasientstøttefond som sikrer fattiges rett og mulighet til behandling.

Sykler for misjon
Da søsteren til Inge Berg Pettersen døde som følge av alvorlig sykdom for noen år tilbake, gav familien en minnegave til Okhaldhunga sykehus. Søsteren hadde lenge hatt et engasjement for sykehuset.

– Det har vært et arbeid jeg har vist om i mange år, og det kjentes veldig riktig og meningsfylt å sykle for noe som er større enn meg selv og som kan ha betydning for andre, sier Pettersen.

Okhaldhunga sykehus betjener en befolkning på hele 250 000 mennesker i et svært ruralt område, kun åtte mil fra foten av Mount Everest.

– Vårt arbeid i Nepal og knyttet til Okhaldhunga sykehus hjelper utrolig mange mennesker, både fattige og marginaliserte, og jeg synes det er veldig flott at Inge vil bruke denne tiden på å samle inn til de som virkelig trenger det, sa generalsekretær i Normisjon, Kjetil Vestel Haga i en hilsen på Pettersens nyeste Instagram innlegg.

Inge Berg Pettersen sammen med datter og kone på avskjedsgudstjenesten søndag 1.august. Foto: Privat

– Jeg er så klart litt spent på hvordan jeg ville tåle dette rent fysisk og hvordan motivasjonen min vil være gjennom de litt tøffere dagene, men jeg føler at jeg er ganske godt skodd for dette og tror det blir veldig spennende, sier Inge Berg Pettersen.

Sykkelturen er ca. 2500 km lang og målet er å bruke rundt fire uker til Lindesnes fyr.

Padler før gudstjeneste
Å være i bevegelse har alltid vært en naturlig del av hverdagen som prest, beskriver Pettersen.

– Ofte så må jeg ta meg en tur ut å padle eller sykle når jeg skal forberede meg til en preken, og plutselig skjer det noe som jeg ikke får ved å sitte stille inne på et kontor. Slik har det alltid vært for meg.

Opprinnelig var planen å gå den kjente pilegrimsveien til Santiago de Compostela, en samling av vandreruter som krysser gjennom Spania og Frankrike. Da pilegrimsturen ikke lot seg gjennomføre på grunn av koronapandemien, ble det «pilegrimsvandring på sykkel» i stedet. 

– Selv om jeg nå er blitt 67 år gammel så har jeg fortsatt et engasjement og et driv som jeg ønsker å fortsette med, enten det er prestetjeneste eller noe helt annet. Og da føltes det riktig å gjøre noe som dette akkurat nå, forteller Pettersen og fortsetter:

– Det blir en anledning til å reflektere og be over kapittelet som avsluttes, men også en mulighet til åpne meg litt opp for hva som blir det neste. Og det har jeg forventninger til at blir veldig spennende.

Følg Inges reise på sykkel til inntekt for sykehuset i Okhaldhunga på instagram: @ingebergpettersen 

Vil du bidra til Inges innsamlingsaksjon? Vipps: 69 70 84